Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Moabieten

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Levant 830 nl.svg
Het leefgebied van de Moabieten in olijfgroen

De Moabieten waren een Semitisch volk dat tussen de 13e eeuw v.Chr. en de 6e eeuw v.Chr. leefde in het gebied ten oosten van de Dode Zee in wat nu Jordanië is. Het land dat de Moabieten bewoonden werd Moab genoemd. Moab werd in het noorden begrensd door het koninkrijk van de Ammonieten, Ammon. Ten zuiden van Moab lag Edom. In het westen vormde de Dode Zee de scheidslijn tussen de Moabieten en de Israëlieten. De Moabitische taal behoorde tot de Kanaänitische taalgroep en vertoont zeer sterke overeenkomsten met andere Kanaänitische talen als het Ammonitisch, het Edomitisch en het Klassiek Hebreeuws, de taal van de Israëlieten. Hoewel de beide volkeren aan elkaar verwant waren, maakt de Bijbel melding van strijd tussen Moab en Israël. De Stele van Mesa, in de 9e eeuw v.Chr. opgericht door de Moabitische koning Mesa, verhaalt over de succesvolle opstand van Mesa tegen een opvolger van de Israëlitische koning Omri, mogelijk Achab of diens zoon Joram.

Een soortgelijke versie van de gebeurtenissen is terug te vinden in de Bijbel: 2 Koningen 3.

Bijbel

Volgens de Bijbel waren de Moabieten (ook wel de kinderen van Moab genoemd) het nageslacht van Moab, de zoon van Lot, de neef van Abraham. Toen Lot Sodom ontvluchtte, omdat dit op het punt stond verwoest te worden door God, ging hij zwerven met zijn twee dochters (waarvan de namen niet genoemd worden). Er was niemand anders om de twee dochters te beminnen, dus voerden ze hun vader dronken en 'gingen toen bij hem liggen'. En zo werden ze zwanger van hun vader en de oudste dochter baarde een zoon die ze Moab noemde, de vader van de Moabieten, en de jongste baarde ook een zoon, die ze Ben-Ammi noemde, de vader der kinderen Ammonieten. Dit wordt beschreven in Genesis 19. Volgens Ruth 4 was koning David voor een achtste deel Moabiet, omdat hij de achterkleinzoon was van Ruth.