Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

3 Makkabeeën

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het derde boek Makkabeeën is een apocrief boek. Het wordt in de meeste Oostkerken als deel van de ’Anagignoskomena’ gezien en aanvaard als behorend tot de Bijbel, maar niet in de westelijke kerken.

Anders dan de benaming van het boek doet vermoeden, gaat het helemaal niet over de Makkabeeën. Wel gaat het over het lijden en de overwinningen van joden, vergelijkbaar met die uit de periode van de Makkabeeën.

Auteur

Uit de schrijfstijl en de thematiek blijkt dat de auteur een Alexandrijnse Jood was.

Aangezien 2 Makkabeeën erin geciteerd wordt, moet 3 Makkabeeën pas later geschreven zijn. Dit zou betekenen dat het ten vroegste rond het einde van de eerste eeuw voor Christus geschreven werd.

Inhoud

3 Makkabeeën is eerder te beschouwen als een historische roman dan als geschiedenis. Het beweert dat het gebeurtenissen beschrijft die plaatsvonden in Jeruzalem en Alexandrië, namelijk de vervolging van de Joden in Egypte onder Ptolemaeus IV Philopator (222-205 v.Chr.), en dus een halve eeuw voor de periode van de Makkabeeën. Hoewel het werk enige historische gegevens bevat, is het verhaal fictie.

Het boek beschrijft de oorsprong van een niet met name genoemd feest (6:36), vergelijkbaar met het ontstaan van het Poerimfeest in het boek Esther en de oorsprong van het Chanoeka in 1 Makkabeeën.

Tekst

Weblinks

Jewish Encyclopedia 1906  (en) Maccabees, Books of, in: Jewish Encyclopedia, New York: Funk & Wagnalls, 1901-1906. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

The Catholic Encyclopedia (1917)  (en) The Books of Machabees, in: Catholic Encyclopedia, New York, Robert Appleton Company, 1907-1912. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

International Standard Bible Encyclopedia  (en) Maccabees, Books Of, 3-5, in: ISBE, J. Orr, ed., Chicago, Howard-Severance Company, 1915. (vertaal via: Vertaal via Google translate)