Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Adventskrans

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Advent wreath.jpg
Adventskrans
Bestand:Porzellanadventskranz Teelichter Mandarinen Walnüsse.jpg
Adventskrans

Een adventskrans is een hangende of op tafel liggende ronde krans van gevlochten dennen- of sparrengroen als symbool van hoop, met vier kaarsen waarvan tijdens de advent er elke zondag één meer wordt aangestoken. Hij wordt zowel in huis als in de kerk gebruikt. Op de laatste zondag voor kerst branden dus alle kaarsen. Ze zijn dan verschillend van lengte, want ze hebben niet even lang gebrand.

Het woord ’advent’ is afkomstig van het Latijnse woord adventus, ’komst’.

Betekenis van de adventskrans

Christenen bereiden zich voor op de komst, de geboorte van Jezus, het licht van de wereld. Op de eerste zondag van de advent (tussen 26 november en 3 december) begint het nieuwe kerkelijke jaar.

Op de eerste zondag wordt de eerste kaars aangestoken. Elke volgende zondag komt er eentje bij. De kaarsen staan symbool voor het komende Licht.

De adventskrans is rond en symboliseert de aarde, heel de wereld. Hij staat ook voor het terugkomen van de jaargetijden. De vier kaarsen op de krans geven niet alleen de vier weken van voorbereiding aan, maar ook de vier windstreken noord, zuid, oost en west.

Tussen de kaarsen wordt soms een paars lint gedraaid om de krans. Deze kleur is de liturgische kleur van de Advent in de Katholieke Kerk. Het verdient aanbeveling de krans zo eenvoudig mogelijk te houden, zonder al te veel extra versiering zodat de symboliek van de Adventskrans niet ’ondergesneeuwd’ raakt. Ook het gebruik van natuurlijke materialen zoals echt dennengroen en kaarsen van bijenwas dragen aan de symboliek bij.

In België, Oostenrijk en Zwitserland bestaat hier en daar het gebruik in de kaarsen de liturgische kleuren te laten terugkomen: drie paarse kaarsen en een roze kaars. De roze kaars verwijst naar de derde zondag in de Advent: Zondag ’gaudete’, waarbij de Kerk al een voorproefje neemt op de kerstvreugde.

De herkomst van de adventskrans

Begin 19e eeuw was er onrust in het Duitse Hamburg en omgeving. De in Hamburg geboren Duitse theoloog Johann Hinrich Wichern bekommerde zich om de kinderen uit arme gezinnen. Hij bouwde in 1833 een boerenschuur net buiten de stad als toevluchtsoord. Heden ten dage is dit gebouw nog altijd te bezoeken en staat het bekend als het Rauhes Haus. Kinderen kregen hier te eten en volgden schoollessen.

Johan Hinrich Wichern kreeg van de kinderen in de aanloop naar kerst vaak de vraag „wanneer is het kerst?” Om de aanloopperiode naar kerst te visualiseren bedacht hij de adventskrans. Hij maakte in 1839 een wagenwiel met 19 rode en 4 witte kaarsen, de eerste echte Adventskalender. Iedere dag werd er één rode kaars aangestoken en op elke zondag één witte kaars. Zo wisten de kinderen iedere dag hoe veel nachten ze nog moesten slapen voordat het Kerstmis was.

De dennentakken

Wichern gaf later de adventskrans zijn moderne betekenis. Pas in 1860 bedekte hij het wiel met dennentakken. De naalden deden denken aan de doornenkroon op het hoofd van Jezus bij de kruisiging.

Zie ook

Bronnen externe link

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Advent wreaths op Wikimedia Commons.

rel=nofollow