Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Restaurant

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een restaurant is een uitgaansgelegenheid waar mensen tegen betaling kunnen eten.

Het buitenaanzicht van een restaurant.

Het restaurant is ontstaan in Parijs aan het eind van de 18e eeuw. Daarvoor waren er uiteraard al eetgelegenheden, die met name voeding en onderdak verschaften aan de sporadische reizigers. De huidige herberg (zoals we die in Frankrijk, Duitsland, Ierland of het Verenigd Koninkrijk nu nog kennen) is hier een afstammeling van. Kenmerkend voor de herberg is, dat de passant nood heeft aan onderdak en voeding, en genoegen neemt met wat voorradig is.

De vernieuwing die het restaurant brengt, is dat het restaurantbezoek het doel op zich is, en dat de bezoeker kiest uit meerdere mogelijke gerechten (menu à la carte). De Franse firma Michelin brengt zelfs een gids uit met daarin een overzicht van restaurants van een kwaliteit die zo goed is, dat men er graag voor omrijdt. De firma kent sterren aan restaurants toe als teken van de kwaliteit.

De naam "restaurant" zou afkomstig zijn van het Franse "restaurer", of herstellen. Een versterkend middel in de vorm van een krachtige soep bestond in al in het 16e-eeuwse Frankrijk. In 1765 opende een Franse kok, A. Boulanger, een eethuis in Parijs waar diverse soepen werden bereid waaruit de klant een keus kon maken. Deze soepen kregen de benaming 'soup restaurante': een verkwikkende soep. Hieruit ontwikkelde zich na enige decennia het woord 'restaurant' in de betekenis die er nu aan wordt gegeven. Tijdens en na de Franse revolutie kwamen dit soort etablissementen tot bloei, toen vele koks van de aan de kant geschoven adel in deze branche nieuw werk vonden [1]. Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Restaurant op Wikimedia Commons

Referenties

rel=nofollow