Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Documentaire

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Charlie Chaplin Henk Alsem Batavia 1931.jpg
Henk Alsem, in de vooroorlogse jaren een bekende Nederlandse film- en documentairemaker. Charlie Chaplin bewondert Henk Alsems 35 mm cinecamera op Tanjung Priok Wharf nadat de komiek in de haven van Batavia (later Jakarta) was aangekomen. Chaplin was zelf een verwoed amateurfilmer en hij had zijn eigen 16 mm cinecamera. (1931)
Bestand:Michael moore.jpg
De Amerikaanse filmmaker Michael Moore, regisseur van bekende documentaires als Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11 en Sicko

Een documentaire is een montage van radio-, televisie- of filmopnames die een beeld geven van een politiek, wetenschappelijk, maatschappelijk of historisch onderwerp. Ook een soort documentaire is een registratie van een evenement zoals een concert, een theater-, cabaret-, of operavoorstelling, een sportwedstrijd e.d. Soms worden deze live vertoond.

Documentaires zijn vaak informatief van aard. Soms pogen documentaires een objectief beeld te geven van een onderwerp, maar soms wordt juist de nadruk gelegd op de subjectieve visie van de filmmaker.

De documentaire tracht als één van de manieren van het vertellen van verhalen de toeschouwer met zijn beeldverhaal de werkelijkheid te laten zien van buiten de wereld van de film. De organisatie “World Union of Documentary“ gaf in 1948 deze definitie aan documentaire:

“Met documentairefilm wordt bedoeld alle methoden van opname op celluloid van enig aspect van de realiteit door ofwel feitelijke filmopname ofwel door een integere en gerechtvaardigde reconstructie, om daarmee een beroep te doen op zowel verstand als gevoel, met als doel het stimuleren van het verlangen naar en het vergroten van menselijke kennis en begrip, en het eerlijk tonen van problemen en oplossingen daarvan op het terrein van economie, cultuur en menselijke relaties.”

Behalve het gebruik van celluloid voor filmopnamen is deze definitie nog steeds van kracht. De soorten, vormen en genres van documentaires en de achterliggende bedoelingen lopen uiteen. Maar het voornaamste raakvlak dat verschillende soorten documentaires hebben is de weergave van de werkelijkheid. Deze werkelijkheid is een 'subjectieve constructie' die tot stand wordt gebracht door de schrijver, de regisseur, de filmploeg en de editor.

Zie ook

Externe links

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Documentary films op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow