Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kenobject

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kenobject of kennisobject is een samentrekking van object van kennis, en duidt op de persoon, het voorwerp of het verschijnsel in de realiteit, waarnaar de kennis verwijst. Men kan spreken van het kenobject van een gedachte, van een hypothese, van een model, van een theorie, van een wetenschappelijke vakdiscipline, of van een studierichting.

Het begrip kenobject stamt uit de kennistheorie en wetenschapsfilosofie. Pas sinds Immanuel Kant (1724-1804) wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen het kennend subject en de werkelijkheid als Ding an sich. Het object wordt gezien als de buiten het denken en denkend subject bestaande werkelijkheid.

Het kenobject van een vakdiscipline

Het kenobject van een gedachte, hypothese, model of theorie is in beginsel onbepaald, en kan zich uitstrekken tot alle mogelijke onderwerpen in de realiteit. Het kenobject van een vakdiscipline is echter een vastomlijnde, maar niet vaste, verzameling begrippen, die worden vastgelegd in vakspecialistische woordenboeken.

Het kenobject van een vakdiscipline heeft de bijzondere betekenis van het geheel van onderwerpen in de realiteit, die in de vakdiscipline besproken worden. Het kenobject van een vakdiscipline kan net als het lexicon van een mens gesplitst worden in elementen en relaties, en kan hiërarchisch gerangschikt worden.

In de wiskunde zijn de grondvormen sterkt geformaliseerd, zoals de getallen in de rekenkunde of getaltheorie, de geometische vormen in de geometrie, en de soorten relaties en afbeeldingen in de verzamelingsleer. Dergelijke formalisaties worden toegepast in de basisbegrippen van de vakwetenschappen, waarmee enige structuur in de kenobjecten ontstaat. Zoiets kan men weergeven in een semantisch netwerk.

Zie ook