Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tekenfilm

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow
Bestand:Gol nhein.gif
Kort tekenfilmpje
Bestand:Andy's Dog Day - O die honden - Wallace A. Carlson - 1921, Celebrated Players Film Corporation - EYE FLM47934 - OB 687181.webm
Tekenfilm van Wallace A. Carlson: Andy's Dog Day (O die honden) uit 1921, Celebrated Players Film Corporation
Bestand:Expeditie naar de Noordpool (Expedition to the North Pole) - 1916 - Movca Film Service (US) - EYE FLM19654 - OB 685424.ogv
Tekenfilm uit 1916 over een reis met een luchtschip naar de Noordpool. De reizigers spelen spelletjes met een rob en een ijsbeer. De luchtballon "Gum Drop" vertrekt uit Reno naar de Noordpool. Amerika wordt bezien vanuit de lucht vergezeld van allerlei bordjes met teksten waaronder: Mrs. Murphy, Blonde Eskimo. De kapitein gaat op robbenvangst, een andere man vindt een poster met "Doc Cook" en heeft gevechten met een ijsbeer. Op de terugweg stort de Gum Drop neer op het welkomstcomitee..

Een tekenfilm is een animatiefilm waarvan de afzonderlijke beelden getekend zijn. Bekende tekenfilms zijn onder andere gemaakt door Walt Disney (Donald Duck), Warner Brothers' Looney Tunes/Merrie Melodies en Studio Ghibli.

Disney

Walt Disney is decennialang de koning van de tekenfilm geweest. De echte tekenfilm, gemaakt door met de hand te tekenen, is aan het begin van de eenentwintigste eeuw vrijwel helemaal verdwenen, en vervangen door films die gemaakt zijn met behulp van computers.

Veel van de latere concurrenten van Disney zijn in zijn studio begonnen. Zo zijn de Dreamworksstudio's begonnen door voormalige medewerkers van de Disney Company. Een computeranimatiestudio, die nauw samenwerkt(e) met Disney, is Pixar Animation Studios.

De Prinses en de Kikker is de laatste tekenfilm uit de Disneystudio's, hoewel Disneystudio's hadden besloten om na Paniek op de prairie uitsluitend nog films via computeranimatie te maken. Ze hebben zich in de tussenliggende periode vooral beziggehouden met de marketing van tekenfilms, zoals Toy Story en Monsters & co. Deze films waren gemaakt door de Pixar Animation Studios.

Andere tekenfilms

De Amerikaanse animatieserie Scooby Doo haalde in september 2004 The Simpsons in qua aantal afleveringen. Met 335 afleveringen was de Simpsons de grootste, maar dit record is ingehaald toen de 350e aflevering werd uitgezonden.[1]

Een beroemde tekenfilm is Waterschapsheuvel, met Bright Eyes van Art Garfunkel als soundtrack. Undergroundstriptekenaar Robert Crumb gaf toestemming voor een verfilming van het levensverhaal van zijn stripheld Fritz the Cat (1972) door Ralph Bakshi.

Doelgroep

Tekenfilms zijn niet beperkt tot een jeugdige doelgroep. Ook voor volwassenen is er een aanbod aan animatie, en is er zelfs een pornografisch genre. Ook is er het populaire genre anime, tekenfilms specifiek van Japanse bodem.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow