Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kinderprogramma

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Meneer de Uil in tree.png
Meneer de Uil in de Fabeltjeskrant.

Kinderprogramma's zijn traditioneel via radio of televisie uitgezonden programma's die gemaakt zijn voor kinderen tot circa 12 jaar als doelgroep. Sinds rond begin 21e eeuw worden kinderprogramma's net als andere programma's veelal via internet uitgezonden en bekeken.

Bekende radioprogramma's voor kinderen in het midden van de 20e eeuw waren Kleutertje luister rond 10:00 uur in de ochtend en Paulus de Boskabouter om 19:00 uur, vlak voor het slapen gaan.

Voorbeelden van bekende Nederlandstalige kinderprogramma's in de begintijd van de televisie waren Pipo de Clown, Coco en de vliegende knorrepot, Kantjil, Dappere Dodo, Swiebertje en Morgen gebeurt het (eerste Nederlandse jeugdserie).
In de jaren zestig volgden Mik & Mak, Flip de Tovenaarsleerling en de zeer populaire Fabeltjeskrant.
Later volgde ook nog Floris.
Begin 21e eeuw zijn Sesamstraat, Tik Tak en Het Klokhuis populaire kinderprogramma's.

Sommige kinderprogramma's bleken ook bij sommige volwassenen in de smaak te vallen, zoals Swiebertje, Morgen gebeurt het, Ja zuster, nee zuster, Bassie en Adriaan, De Fabeltjeskrant en Het Klokhuis.

Er zijn ook speciale programma's voor kinderen gedurende de schoolvakanties in bioscopen en theaters.

Zie ook

rel=nofollow