Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Drama (genre)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie ook : drama (doorverwijzing), voor andere betekenissen van "drama".

Drama is een genre dat verwijst naar een bepaald type van boeken of film's waarin de nadruk ligt op de persoonlijke ontwikkelingen van één of meerdere hoofdpersonen in het verhaal. Een drama behandelt doorgaans een emotioneel thema, en is erop gericht om de kijker of lezer zich in (een) bepaald(e) karakter(s) in te laten leven zodat zij hun gevoelens kunnen voelen, en zij zich kunnen identificeren met de hoofdpersoon(en).

Het genre krijgt een extra dimensie door het gebruik van stereotypen en of andere overdreven simplistische generalisaties toe te passen, waardoor het boek of de film zich op een persoonlijk en complex vlak kruist. Het genre is in wezen daarom ook therapeutisch omdat het toont hoe de hoofdpersoon(en) met soortgelijke problemen omgaan.

Dramafilm

Er zijn vele (publiekelijk vastgesteld) goede dramafilms gemaakt. Bekende dramafilms zijn The Godfather, The Shawshank Redemption, Schindler's List, One Flew Over the Cuckoo's Nest en Hotel Rwanda.

Onder dramafilms vallen ook oorlogsfilms, detectives, historische drama's en biografieën. Maar ook films die doorgaans getypeerd worden als komedie kunnen bepaalde dramaturgische elementen bevatten.

Het genre kan beschouwd worden als de tegenhanger van de actiefilm, waar snelle actie centraal staat in plaats van de persoonlijke ontwikkelingen van de hoofdpersonen. In werkelijkheid zijn de meeste films echter een mix van verschillende genres en zijn grenzen tussen genres dus moeilijk objectief vast te stellen.