Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Economie als systeem

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het woord economie wordt gebruikt voor het ruilen van goederen tussen sectoren binnen een samenleving. Tot nu toe hebben alle menselijke samenlevingen goederen geruild. De overheid grijpt soms in bij dit ruilproces.

Het wezenlijke van de menselijke conditie is dat het in een gevorderd samenlevingsmodel efficiënter is dat men zich specialiseert. De een produceert graan, de ander maalt het tot meel, een derde bakt er brood van, zijn vrouw en zoon verkopen het in de winkel, weer iemand anders doet de boekhouding en weer een heel andere tak van bedrijvigheid zorgt voor de boter of margarine en het broodbeleg. Als iedereen doet waar hij het best in is, ontstaat een economie. Ook als er een overheid is die ingrijpt in het economisch proces is er toch altijd een economie. Economisch handelen is binnen de menselijke conditie vrijwel net zo krachtig als de wetten van Darwin in de natuur.

Geschiedenis

Een voorbeeld van waardetoekenning uit de geschiedenis is de geldwaarde die men in bijvoorbeeld de Nederlanden toekende aan de tulp. In woestijnculturen heeft zout wel eens die plaats ingenomen. Ook aan edelmetalen als goud en zilver, en edelstenen als diamant zijn door de eeuwen heen grote waarde toegekend.

Na verloop van tijd is men overgegaan van het eenvoudige ruilsysteem naar een systeem waarbij men in plaats van directe ruil van fysieke goederen voor het aangebodene iets terugkreeg dat een algemeen aanvaarde en erkende waarde heeft. Een andere eigenschap van deze algemeen aanvaarde ruilmiddelen is dat deze om te wisselen zijn in kleinere eenheden en een relatief klein volume hebben waardoor ze eenvoudig meegenomen kunnen worden.

Zie ook: economie