Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Vlaamse provincies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Vlaamse provincies zijn de vijf provincies van het Belgische landsdeel Vlaanderen (de Vlaamse Gemeenschap). Samen vormen zij het Vlaams Gewest. Vlaanderen bestaat hiernaast uit een 'extraprovinciaal' of 'provincieloos' gebied, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat de Vlamingen delen met de Franstaligen (de Franse Gemeenschap). Deze laatsten namen bij de splitsing van de oude provincie Brabant vrijwel alle provinciale bevoegdheden over zodat het een gebied buiten de provincies vormt.

De hoofdstad van de Vlaamse Gemeenschap is Brussel.

De provincies van het Vlaams Gewest zijn:

Provincie Hoofdstad Inwoneraantal
(1/1/2016)
Oppervlakte
1. Flag of Antwerp.png Antwerpen Antwerpen 1.824.136 2.867 km²
2. Vlaams-limburg.png Limburg Hasselt 863.425 2.422 km²
3. Oost-Vlaanderen.png Oost-Vlaanderen Gent 1.486.722 3.007 km²
4. Vlaams-BrabantVlag.png Vlaams-Brabant Leuven 1.121.693 2.106 km²
5. Flag of West Flanders.png West-Vlaanderen Brugge 1.181.828 3.144 km²

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is 'provincieloos', maar heeft wel een gouverneur. De stad Brussel fungeert als de hoofdplaats van het gewest. Daarenboven beschikt Vlaanderen in Brussel over haar eigen 'intermediaire' besturen, te weten de Vlaamse gemeenschapscommissie (VGC).