Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vlaams-Brabant

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vlag van de provincie Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant is een provincie in het Nederlandstalige ’Vlaamse’ gedeelte van België. In 1995 werd de Belgische provincie Brabant gesplitst in Brussel, Waals-Brabant en Vlaams-Brabant. De hoofdstad van Vlaams-Brabant is Leuven. Andere belangrijke steden zijn Vilvoorde, Halle, Tienen, Diest en Aarschot. Midden in Vlaams-Brabant ligt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het zuid westelijke deel draagt de benaming Pajottenland.

Hoewel Nederlands de officiële taal is wordt vooral rond Brussel steeds meer Frans gesproken. Vooral de oudere generatie spreekt een Brabants dialect. In het oosten van de provincie rond Tienen spreekt men Getelands, een combinatie van Brabants en Limburgs.

De citadel in Diest. Kort na de Belgische opstand ondernam Willem van Oranje een poging om België te heroveren. Het Belgische leger was opgesplitst in het Scheldeleger rond Antwerpen en het Maasleger tussen Hasselt en Luik. Tussenin lagen de Kempen, de Nederlandse tactiek bestond erin om door de Kempen op te rukken met de bedoeling om eerst het Maasleger en vervolgens het Scheldeleger te verslaan. Nederlandse divisies overschreden de Demer te Diest, waarna de stad met strategische ligging tussen beide Belgische legers werd bezet. Het Maasleger werd teruggeworpen en het Scheldeleger werd in Leuven belegerd. Er werd een wapenstilstand gesloten nadat een Frans leger de Belgen te hulp kwam. In 1835 besloten de Belgen fortificaties te bouwen in de leemte tussen Schelde en Maas. Diest werd uitgebouwd tot vestingstad. De bouw van de citadel die de Allerheilligenberg beheerst startte in 1846.
De 's Hertogenmolens aan de Demer in Aarschot

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

Er zijn in de provincie Vlaams-Brabant twee bestuurlijke arrondissementen:

rel=nofollow
rel=nofollow
 
rel=nofollow