Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

New Earth Calendar

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De New Earth Calendar is een voorstel voor een kalenderhervorming door James A. Reich. De kalender bestaat uit een jaar van 364 dagen, met 13 maanden van elk 28 dagen. Om de vijf jaar wordt, met bepaalde uitzonderingen, na 28 december een „schrikkelweek” ingevoegd om het jaar in de pas te houden met de zonnecyclus.

De maanden hebben dezelfde namen als in de gregoriaanse kalender, met een extra maand, genaamd luna, die wordt ingevoegd tussen juni en juli. Elke maand begint op een maandag en eindigt op een zondag.

Elke maand ziet eruit als volgt:

Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Schrikkelweekregeling en nieuwjaar

Wanneer het jaartal deelbaar is door vijf krijgt het jaar een schrikkelweek, maar jaren die deelbaar zijn door 40 krijgen alleen een schrikkelweek als ze ook deelbaar zijn door 400.

Het begin van het jaar valt samen met het begin van het jaar 2001 of elk ander gregoriaans jaar dat in de 21e eeuw op een maandag begint.

Eigenschappen en voordelen

  • De kalender is opgebouwd als ’eeuwigdurende kalender’, en verandert niet jaarlijks.
  • Elke maand begint op een maandag en eindigt op een zondag.
  • Een datum valt in de komende jaren steeds op dezelfde weekdag, wat voordelen heeft voor firma’s, de regering, onderwijsinstellingen en andere organisaties die een jaarplan maken of activiteiten voor het jaar vastleggen.
  • Bevat vier gelijke kwartalen van 91 dagen of 13 weken.
  • Er komt geen onderbreking in de wekencyclus, zoals in sommige andere voorstellen.

Weblinks

rel=nofollow