Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Maandag

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dagen van de week
MaandagDinsdagWoensdagDonderdag
VrijdagZaterdagZondag
WikiWoordenboek
Zoek maandag

Maandag is de Nederlandse naam voor de dag van de week die volgt op de zondag en gevolgd wordt door de dinsdag.

Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette deze dag dies Lunae, dag van de maan.

In de joodse en islamitische kalender is de maandag de tweede dag van de week. In de christelijke wereld wordt de maandag ofwel als de tweede dag of als de eerste dag van de week gezien. De wekelijkse rustdag viel oorspronkelijk op de sabbatdag, die voor het grootste deel van de dag overeenkwam met de huidige zaterdag. De zondag kreeg onder christenen de status als rustdag. Wanneer men van de oorspronkelijke rustdag uitgaat, is de zondag de eerste dag, en daarmee de maandag de tweede. Gezien vanuit de latere toestand waarin de zondag de wettelijke feestdag werd, is maandag de eerste dag van de week. In agenda’s staat de maandag dikwijls als eerste dag, omdat hierdoor de dagen van het weekend samen kunnen staan aan het einde van de week. De norm ISO 8601 rekent de maandag als de eerste dag van de week.

Ook de Europese talen weerspiegelen deze verschillende nummeringen van de weekdagen: van de talen die de maandag niet naar de maan noemen, maar aan zijn plaats in de week, beschouwt het Portugees de maandag als de tweede dag (segunda-feira), net als het Grieks, Δευτέρα. (In klassiek Grieks was het eveneens de maandag: ἡμέρα Σελήνης, èmera selènès.)

Anderzijds noemt het Hongaars de maandag hétfö (letterlijk: weekhoofd) en het Ests esmaspäev (eerste dag). De Slavische talen noemen de maandag ’de dag na de zondag’. Uit de namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt ook dat de maandag in deze talen als de eerste dag wordt beschouwd. In het IJslands is de zondag naar de zon en de maandag naar de maan genoemd, maar heet dinsdag ’derde dag’ en donderdag ’vijfde dag’.

Speciale maandagen

 • Verloren maandag of verzworen maandag of koppermaandag: eerste maandag na Driekoningen
 • Carnavalsmaandag: maandag na carnaval, ook is er dan een maandagsstoet. In het Duits: Rosenmontag.
 • Paasmaandag: maandag na Paaszondag (Pasen), ook wel tweede Paasdag genoemd
 • Pinkstermaandag: maandag na Pinksterzondag (Pinksteren), ook wel tweede Pinksterdag genoemd
 • Kerstmaandag: maandag die valt op Kerstavond of op Kerstdag of eerste maandag na Kerstdag (nooit 31 december!)
 • Zwarte maandag: Grootste val Dow Jones 1987, verwerping aanpassing verdrag van Rome 1991, daling AEX koers met bijna 9% september 2008 of daling AEX koers met meer dan 9% oktober 2008
 • Roze Maandag: De Gaydag op de Tilburgse Kermis. Holebi's en allerlei mensen, van hetero tot transgender komen (soms extravagant) naar de kermis en het centrum van Tilburg.

Varia

 • In het volksgeloof staat de dag in een kwade reuk.
 • Maandagziekte of tying up is een spierprobleem dat vooral voorkomt bij paarden.

1px.pngWikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Monday op Wikimedia Commons.

rel=nofollow