Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Zonnecirkel

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De zonnecirkel is een kringloop van 28 jaar. Na verloop van zeven schrikkeljaren was de volgorde van de dagen waarop het jaar begon (de volgorde van de zondagsletters in een tabel), in de juliaanse kalender opnieuw hetzelfde. Deze cyclus begon negen jaar voor de gewone jaartelling. Het nummer van de cyclus en de plaats van het jaar in de cyclus kunnen als volgt worden berekend:

  jaartal + 9  
28

waarbij het quotiënt het nummer van de cyclus is, en de rest van de deling het nummer van het jaar in de cyclus (0 wordt 28).

Het jaar 2024 bevindt zich in de 72e cyclus en is jaar nummer 17 in deze cyclus. De zonnecirkel is thans voornamelijk van belang voor diegenen die nog gebruik maken van de juliaanse kalender (’oude stijl’) en de gregoriaanse aanpassingen niet volgen. Hoewel de zonnecirkel ook voorkomt in de gregoriaanse kalender, wordt deze daar onderbroken door de eeuwjaren die niet deelbaar zijn door 400.

Jodendom

Ook de joodse kalender en joodse traditie kennen een zonnecyclus van 28 jaar. Deze cyclus begint volgens de Talmoed

והדר מחזור ונפלה תקופת ניסן בשבתאי באורתא דתלת נגהי ארבע
… wanneer de cyclus vernieuwt en het ’jaargetijde van nisan’ (d.w.z. de lente-equinox) in Saturnus valt, op de avond van de dinsdag die overgaat op woensdag.[1]

Bij deze gelegenheid wordt het gebed Birkat Hachama opgezegd.

De huidige cyclus begon op 14 nisan 5769 van de joodse kalender (8 april 2009 gregoriaans). De berekening van de zonnecirkel die in de joodse kalender gebruikt wordt, is eenvoudig: men deelt het joodse jaartal door 28. De rest (modulo) van de deling is het rangnummer van het joodse jaar in de zonnecirkel (indien de rest nul is, is dit het 28e jaar).

Voorbeeld: het jaar 5784 van de joodse jaartelling is jaar 16 in de huidige cyclus van 28 jaar. Omdat het jaar op een ander moment begint, kan het getal in de joodse kalender gedurende enkele maanden één kleiner zijn dan het getal in de juliaanse kalender dat onder het vorige onderkopje vermeld werd.

Bronnen

Verwijzingen

rel=nofollow

Q676397 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow