Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Zondagsletter

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De zondagsletter (Lat. Littera Dominicalis) geeft aan op welke dag van de maand de eerste zondag van het jaar valt. Het gebruik van deze letter werd door de middeleeuwse computisten (kalenderspecialisten) ingevoerd om de berekening van de weekdagen te vereenvoudigen. Door bijvoorbeeld de zondagsletter van een bepaald jaar in een tabel op te zoeken, kon men gemakkelijk vaststellen op welke weekdag een datum in dit jaar viel.

Wanneer 1 januari op een zondag valt, krijgt het jaar de zondagsletter A; is 2 januari een zondag, dan heeft dit jaar de zondagsletter B, en zo verder tot G.

de eerste zondag van het jaar valt op 1 2 3 4 5 6 7 januari
de zondagsletter van het jaar is  A B C D E F G
1 januari viel op een zo za vr do wo di ma

Schrikkeljaren krijgen een lettercombinatie: AG, BA, CB, DC, ED, FE of GF. De eerste letter is in dat geval de zondagsletter van de eerste zondag van het jaar; de tweede letter geldt voor de zondagen na de schrikkeldag.

Actuele voorbeelden

2023

De eerste zondag van 2023 valt op 1 januari. 1 januari 2023 valt op een zondag.

(Het is geen schrikkeljaar.) De zondagsletter is daarom: A.

2024

De eerste zondag van 2024 valt op 7 januari. 1 januari 2024 valt op een maandag.

1 is een schrikkeljaar. De zondagsletter is dus AG.

Weblinks

The Catholic Encyclopedia (1917)  (en) Dominical Letter, in: Catholic Encyclopedia, New York, Robert Appleton Company, 1907-1912. (vertaal via: Vertaal via Google translate)