Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Sint Maarten (land)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow
Bestand:Zoetwater uit zeewater.ogg
Bioscoopjournaal uit 1973 over een ontziltingsinstallatie op St. Maarten
Bestand:Collectie Nationaal Museum van Wereldculturen TM-20017489 Gezicht op de zoutpannen 'Salt Pond' en de hoofdstad Philipsburg Philipsburg Boy Lawson (Fotograaf).jpg
Zoutpan bij Philipsburg in 1964

Sint Maarten is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het bestaat uit het zuidelijk deel van het Caribische eiland Sint Maarten. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 34 km² en heeft naar schatting  () inwoners. De hoofdstad is Philipsburg.

Het noordelijke deel van het eiland hoort als Collectivité de Saint-Martin bij Frankrijk.

Schrijfwijze en gebruik naam

Sint Maarten werd ook in het Nederlands tot in de twintigste eeuw vaak aangeduid met de op het Frans geënte naam St. Martin, hoewel Sint Maarten ook wel voorkwam. De naam van het Nederlandse deel van het eiland is per 1 april 1937 veranderd in Sint Maarten.[6] Deze schrijfwijze, die ook wordt aangehouden in het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden en de Staatsregeling van Sint Maarten, druist in tegen de Nederlandse spelling, volgens welke het Sint-Maarten zou moeten zijn. De Nederlandse Taalunie adviseert daarom in afwijking van de officiële naam toch Sint-Maarten te schrijven.[7]

Het bij Sint Maarten horende bijvoeglijk naamwoord is Sint Maartens. Een mannelijke inwoner is een Sint Maartenaar, een vrouwelijke inwoner een Sint Maartense.[8]

De Nederlandse benaming Sint Maarten wordt ook gebruikt door de Engelstalige inwoners van het eiland, die in het Engels Sint Maarteners worden genoemd.

Geschiedenis

Het eiland werd sinds 4000 voor Christus bewoond, sinds ca. 800 door de Arowakken. In de 14e eeuw kwamen de Carib op het eiland. Zij noemden het Soualiga (Zouteiland).

Het eiland werd in 1493 vanuit Europa door Columbus ontdekt die er op 11 november langsvoer. Het is genoemd naar de heilige Martinus van Tours (Sint-Maarten), wiens feestdag op 11 november is. De nationale dag van het eiland Sint Maarten wordt ook op 11 november gevierd. Vanwege de zoutwinning was Sint Maarten interessant voor veel landen, waaronder Nederland en Frankrijk. Zout werd gebruikt om vlees goed te houden gedurende de lange tochten over de oceaan. Tegenwoordig wordt er geen zout meer gewonnen op het eiland, toerisme is nu de belangrijkste bron van inkomsten.

De Spanjaarden lieten het eiland aanvankelijk echter met rust. Rond 1630 vestigden zich er Fransen en Nederlanders, vooral vanwege het aanwezige zout, maar zij werden door de Spanjaarden verdreven. Pas in 1644 gaven de Spanjaarden hun rechten op.

Op 23 maart 1648 tekenden het koninkrijk Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een overeenkomst (Verdrag van Concordia), waarbij het eiland gedeeld werd. Pas in 1817 werd deze overeenkomst definitief; het eiland was toen al ongeveer 16 keer van eigenaar verwisseld.

Op 2 november 2006 werd tussen Nederland, Curaçao en Sint Maarten een akkoord gesloten, op grond waarvan deze twee eilanden een aparte status binnen het Koninkrijk kregen, vergelijkbaar met die van Aruba, in het kader van verregaande staatkundige hervormingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

De Nederlandse Antillen zouden als land binnen het Koninkrijk op 15 december 2008 worden ontbonden. Dat is echter niet gelukt. Minister Sarah Wescot wilde begin 2010 als nieuwe deadline, maar Nederland stemde daar niet mee in.[9] Uiteindelijk werden de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010 opgeheven. Het Nederlandse deel van Sint Maarten verkreeg op die datum autonomie binnen het Koninkrijk der Nederlanden, evenals Curaçao. De overige eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen (Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de zogenoemde BES-eilanden, ook wel Caribisch Nederland genaamd) vormen sinds '10-10-10' als 'bijzondere gemeente' direct onderdeel van het land Nederland.

Het land Sint Maarten is ontstaan op 10 oktober 2010. Tussen 1983 en 2010 was het Nederlands deel van het eiland Sint Maarten een eilandgebied van de Nederlandse Antillen. Daarvoor, tussen 1951 en 1983, was het onderdeel van het eilandgebied Bovenwindse Eilanden.

Sociale geografie

Demografie

Bij de laatste volkstelling in 2001 had het eilandgebied Sint Maarten 30.594 inwoners. Het daadwerkelijke aantal inwoners was waarschijnlijk echter een stuk hoger, door het grote aantal illegalen, naar schatting meer dan 30.000.[10] Ook groeit de bevolking nog steeds door immigratie.

Zelfs van de 30.594 getelde inwoners had slechts 51% de Nederlandse nationaliteit en was niet meer dan 30% op het eiland zelf geboren. De grootste groepen buitenlanders vormen staatsburgers van de Dominicaanse Republiek en Haïti (elk minstens 10% van de bevolking). Kleinere groepen buitenlanders komen uit Engelstalige landen, zoals Jamaica, Guyana, het Verenigd Koninkrijk (vooral van de Britse Maagdeneilanden) en de Verenigde Staten.

In godsdienstig opzicht is Sint Maarten zeer veelzijdig. 39% van de bevolking is rooms-katholiek, 12% behoort tot een Pinkstergemeente, 11% is methodist, 7% baptist, 6% zevendedagsadventist, 4% anglicaan, 3% joods en eveneens 3% calvinistisch (hervormd/gereformeerd).

De officiële talen zijn het Nederlands en het Engels.[11] Van de bevolking spreekt 68% thuis Engels, 13% Spaans, 8% de plaatselijke creooltaal en 4% Nederlands. Er zijn zowel Nederlandstalige als Engelstalige basis- en middelbare scholen. Daardoor beheersen de (Engelstalige) autochtone eilandbewoners ook het Nederlands.

Kernen

Met een bevolkingsdichtheid van bijna 1000 inwoners per km² is Sint Maarten het dichtstbevolkte land van het Koninkrijk. De oorspronkelijke kernen in het gebied zijn hierdoor op veel plaatsen aan elkaar vastgegroeid. Bij de volkstelling werden de volgende kerngebieden onderscheiden:

Tot het eilandgebied behoren ook de voor de kust liggende onbewoonde eilandjes Guana Key, Hen & Chickens, Cow & Calff, Molly Beday en Pelikan Key.

Economie

De economie is volledig gericht op het massatoerisme. Behalve verblijfsrecreatie is het eiland ook een halteplaats voor veel cruiseschepen. Hierdoor kan de drukte op het eiland sterk verschillen naarmate er meer of minder schepen liggen aangemeerd.

De internationale luchthaven Prinses Juliana tussen Simpson Bay en Lowlands is de toegangspoort tot het eiland.

Opleiding

Bestuur

Het bestuur van het land bestaat uit een gouverneur, een kabinet en de Staten.

Gouverneur

De gouverneur van Sint Maarten is de vertegenwoordiger van het staatshoofd in het land. De huidige gouverneur is Eugene Holiday, de waarnemend gouverneur is Reynold Groeneveldt.

Staten

De Staten van Sint Maarten vormen het parlement.

Historisch verloop zetelverdeling Staten en eilandsraad
Partij 2016 2014 2010 2007 2003 1999 1995 1991 1987 1983
Democratische Partij (DP) 2 2 2 6 6 7 5 3 7 5
National Alliance (NA)
voorheen Sint Maarten Patriotic Alliance (SPA)
5 4 7 5 4 3 5 4 2 2
United St. Martin Party (USP) 3 2 - - - - - - - -
United People (UP) 5 7 6 - - - - - - -
People's Progressive Alliance (PPA) 0 - - 0 1 - - - - -
Serious Alternative People's Party (SAPP)
voorheen Progressive Democratic Party (PDP)
- - - - 0 0 1 2 - -
National People's Party (NPP) - - - - 0 1 - - - -
Totaal 15 15 15 11 11 11 11 9 9 7

Kabinet[12]

Zie kabinet-Marlin-Romeo II voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Binnen de rijksministerraad van het Koninkrijk der Nederlanden wordt Sint Maarten vertegenwoordigd door de gevolmachtigd minister van Sint Maarten. Sinds 15 januari 2018 is er geen gevolmachtigd minister benoemd. De zaken worden waargenomen door de plaatsvervangend gevolmachtigd minister, Hasani Ellis.

Staatkundige hervormingen

Zie ook: Staatkundige hervormingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden

Al bij het eerste referendum op 14 oktober 1994, waar alle landen kozen voor behoud van de Nederlandse Antillen, was een grote minderheid (33%) op Sint Maarten voor een 'status aparte' als Land binnen het Koninkrijk.

Mede door de steeds grotere samenwerkingsproblemen binnen de Antillen, hield het eilandbestuur van Sint Maarten op 23 juni 2000 een tweede referendum, waarbij zijzelf de status aparte aanprees als oplossing voor die problemen. De bevolking koos met ruime meerderheid voor de status van autonoom land, waarop de politiek van Sint Maarten aandrong op staatkundige hervorming binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Uitslag referendum 23 juni 2000
Optie Stemmen %
A: onderdeel blijven van de Nederlandse Antillen 332 3,74
B: een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden 6.212 69,99
C: integratie in Nederland 1.050 11,83
D: een onafhankelijke staat 1.282 14,44
Blanco en ongeldige stemmen ? -
Opkomst ? ?

De uitslag van dit referendum vormde zo de aanleiding voor discussies en referenda op de andere eilanden. In het najaar van 2006 werd uiteindelijk met Nederland overeengekomen dat Sint Maarten de status van land binnen het Koninkrijk zal krijgen.

Bestand:Saint-Martin Island map-fr.svg
Topografische kaart van het eiland Sint Maarten

Zie ook

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
 1. º
 2. º
 3. º
 4. º The Oneness of Sint Maarten, the Number One Island, toespraak van de Gouverneur van Sint Maarten, 11 november 2011
 5. º Op 30 september 2011 heeft Sint Maarten zich bij het North American Numbering Plan gevoegd, en wordt het landnummer +1 met als netnummer 721.Zie: PL-418: Introduction of NPA 721 (Sint Maarten). North American Numbering Plan Administration (2011-01-05). Geraadpleegd op 2011-01-12.
 6. º "Het eiland Sint Maarten.", Het Vaderland, 28 maart 1937
 7. º "Buitenlandse aardrijkskundige namen", Taaladvies.net, geraadpleegd 8 december 2015.
 8. º "Buitenlandse aardrijkskundige namen", Taaladvies.net, geraadpleegd 8 december 2015. De Nederlandse Taalunie gaat uit van de spelling Sint-Maarten en schrijft ook deze woorden met verbindingsstreepje.
 9. º Overgangsakkoord – Afspraken over de inwerkingtreding van de nieuwe staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden (pdf)
 10. º [1] Trouw, 9 september, pagina 5
 11. º http://www.sxmparliament.org/documents/constitution/26-constitution-of-sint-maarten%E2%80%8B-english/file.html
 12. º (en) Council of Ministers. www.sintmaartengov.org Geraadpleegd op 2017-06-02
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Sint Maarten, Dutch Caribbean op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow