Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kabinet (politiek)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kabinet is een bestuursorgaan van hooggeplaatste leden van een regering. Vaak vormt het kabinet binnen deze regering de uitvoerende macht. In Nederland bestaat het kabinet uit de ministers en staatssecretarissen.

Overzicht

In sommige landen, vooral die onder het Westminster-systeem, is het kabinet in zijn geheel verantwoordelijk voor de beslissingen van de regering, vooral tegenover wetgevingen die worden voorgesteld door het parlement. In landen met een presidentieel systeem, zoals de Verenigde Staten, heeft het kabinet een functie als onofficiële adviserende uitvoerende macht voor het staatshoofd. Het kabinet bestaat in dit systeem uit de leiders van verschillende partijen.

Bij de meeste overheden krijgen leden van een kabinet de titel van minister, en krijgt elke minister een ander ministerie toegewezen.

De grootte van een kabinet kan variëren, maar meestal bestaat het uit zo’n tien tot twintig ministers.

Oorsprong

Historisch waren cabinets kleine subgroepen van de Britse Privy Council. De term komt van het Engelse woord “cabinet”, de benaming voor een relatief kleine kamer waarin iemand zich even kan terugtrekken om te studeren of na te denken. Vanaf de 16e eeuw bestonden er vormen van een kabinet, dat toen vooral de functie had om advies te geven aan de koning.

Westminster-kabinet

Onder het Westminster-systeem zijn leden van een cabinet gezamenlijk verantwoordelijk voor alle beslissingen en het beleid van de regering. Alle ministers moeten dit beleid steunen, ongeacht privé-redenen of eigen ideeën. In praktijk worden veel beslissingen echter ook genomen door andere takken van het kabinet. Aan het hoofd van het kabinet staat de Eerste Minister.

Het Westminster kabinetssysteem wordt onder andere toegepast in Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, India, en andere Gemenebest van Naties-landen wiens parlementaire systeem sterk lijkt op dat van het Verenigd Koninkrijk.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Dutch kabinet op Wikimedia Commons


Zie ook