Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Dominicaanse Republiek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Dominicaanse Republiek, gelegen op het eiland Hispaniola in het Caribisch gebied, deelt het eiland met Haïti en staat bekend om zijn prachtige stranden, weelderige landschappen en rijke culturele erfgoed. Als een van de populairste toeristische bestemmingen in het Caribisch gebied trekt het jaarlijks miljoenen bezoekers aan die komen genieten van de zon, zee en gastvrijheid van het land.

Algemene Informatie

De hoofdstad van de Dominicaanse Republiek is Santo Domingo en het land heeft ongeveer 11 miljoen inwoners, de officiële taal is Spaans. De munteenheid is de Dominicaanse peso (DOP).

Geschiedenis

Voordat de Europese kolonisatie begon, werd het eiland bewoond door inheemse volkeren zoals de Taíno. De Spanjaarden arriveerden in 1492 onder leiding van Christoffel Columbus en vestigden de eerste Europese nederzetting in Amerika, Santo Domingo, in 1498. De Dominicaanse Republiek verklaarde zijn onafhankelijkheid van Spanje in 1821 na een lange periode van koloniaal bestuur en werd uiteindelijk onafhankelijk van Haïti in 1844.

Geografie en Natuurlijke Kenmerken

De Dominicaanse Republiek staat bekend om zijn prachtige stranden langs de Atlantische kust en de Caribische kust, waaronder Punta Cana, Puerto Plata en Samaná. Het binnenland van het land wordt gekenmerkt door weelderige bergen, groene valleien en schilderachtige landschappen, waaronder de Cordillera Central en de Valle de la Vega Real. Het nationale park Los Haitises, met zijn kalkstenen formaties, mangrovebossen en verborgen grotten, is een populaire toeristische attractie voor natuurliefhebbers.

Cultuur

  • De Dominicaanse Republiek heeft een levendige muziek- en danscultuur, met de beroemde merengue en bachata die hun oorsprong hebben in het land.
  • De Dominicaanse keuken is divers en smaakvol, met gerechten zoals mangu (gepureerde bananen), sancocho (stoofpot) en tostones (gebakken plantains).

Economie

  • Toerisme is een van de belangrijkste economische sectoren van de Dominicaanse Republiek, met strandresorts, all-inclusive hotels en ecotoerisme die bijdragen aan de nationale economie.
  • De landbouwsector, met name de productie van suikerriet, bananen, cacao en koffie, speelt ook een belangrijke rol in de economie van het land.

Politiek

De Dominicaanse Republiek is een democratische republiek met een presidentieel systeem. Hoewel het land politieke uitdagingen heeft gekend, waaronder periodes van dictatuur en politieke onrust, heeft het over het algemeen een stabiele politieke situatie.

Toerisme

  • De historische wijk Zona Colonial in Santo Domingo, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, herbergt vele koloniale gebouwen en historische bezienswaardigheden.
  • Punta Cana: Een populaire badplaats bekend om zijn luxueuze resorts, prachtige stranden en bruisende nachtleven.

Milieukwesties

Net als veel Caribische landen wordt de Dominicaanse Republiek geconfronteerd met bedreigingen voor zijn koraalriffen door factoren zoals klimaatverandering en vervuiling.Ontbossing en ongecontroleerde ontwikkeling vormen een bedreiging voor de biodiversiteit en natuurlijke habitats van het land.

rel=nofollow
19°00′0″N, 70°40′0″W