Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Sint Eustatius

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sint Eustatius, vaak afgekort tot Statia, is een bijzondere gemeente van Nederland en behoort tot het Caribisch gebied. Het eiland heeft een rijke geschiedenis, waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn in zijn historische bezienswaardigheden en architectuur. Sint Eustatius is bekend om zijn vriendelijke gemeenschap, duikmogelijkheden en als een bestemming die de Caribische cultuur combineert met Nederlandse invloeden.

Algemene Informatie

Sint Eustatius ligt in het noordoosten van de Caribische Zee, ten zuidoosten van Sint Maarten. Als een bijzondere gemeente van Nederland valt Sint Eustatius rechtstreeks onder het Nederlandse Rijk.

Historische Kenmerken

  • Oranjestad: Dit is de hoofdstad van Sint Eustatius en heeft historische straten, oude gebouwen en charmante architectuur.
  • Fort Oranje: Een historisch fort gebouwd in de 17e eeuw dat diende als verdedigingswerk en nu een belangrijke historische site is.

Natuur en Duiken

  • Quill National Park: Dit park omvat de Quill, een uitgedoofde vulkaan die populair is voor wandelingen en het biedt een prachtig uitzicht op het eiland.
  • Sint Eustatius biedt duikliefhebbers diverse duiklocaties met kleurrijke koralen, scheepswrakken en een overvloed aan zeeleven.

Cultureel Erfgoed

  • Het museum van Sint Eustatius, gelegen in een gerestaureerd 18e-eeuws pand, toont de geschiedenis en cultuur van het eiland.
  • St. Eustatius Center for Archaeological Research (SECAR): Dit centrum richt zich op archeologisch onderzoek en behoud van het cultureel erfgoed.

Sociale Gemeenschap

Sint Eustatius heeft een relatief kleine bevolking, waardoor het een hechte gemeenschap is waarin tradities en lokale gewoonten worden gekoesterd. Kerken spelen een belangrijke rol in het sociale leven, en het eiland viert verschillende religieuze en culturele festivals.

Economie en Infrastructuur

Hoewel kleinschalig, is toerisme een groeiende industrie op Sint Eustatius, vooral vanwege de historische aantrekkingskracht en duikmogelijkheden. Luchthaven F.D. Roosevelt: De luchthaven biedt verbindingen met naburige eilanden en is van cruciaal belang voor de economie en toegankelijkheid.

Natuurbescherming en Duurzaamheid

Lokale inspanningen richten zich op milieubewustzijn en duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen. Initiatieven voor duurzaam toerisme worden bevorderd om de natuurlijke schoonheid van het eiland te behouden.

Externe link

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
17°29′25″N, 62°58′36″W