Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Guatemala

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Guatemala is een land in Midden-Amerika dat grenst aan Mexico in het noorden en westen, Belize in het noordoosten, Honduras in het oosten, en El Salvador in het zuidoosten. Met zijn rijke culturele erfgoed, historische overblijfselen van oude beschavingen en diverse landschappen, trekt Guatemala zowel geschiedenisenthousiastelingen als natuurliefhebbers aan.

Algemene Informatie

De hoofdstad van Guatemala is Guatemala-stad en het land heeft ongeveer 17 miljoen inwoners, de officiële taal is Spaans. De munteenheid is de Quetzal (GTQ).

Geschiedenis

Guatemala was een kerngebied van de oude Maya-beschaving, met beroemde archeologische vindplaatsen zoals Tikal en El Mirador. Na de aankomst van de Spanjaarden in de 16e eeuw werd Guatemala een deel van het Spaanse rijk. Guatemala verklaarde zijn onafhankelijkheid van Spanje in 1821 en maakte deel uit van de Federatie van Midden-Amerika voordat het een eigen republiek werd.

Geografie en Natuurlijke Kenmerken

Guatemala heeft een gevarieerd terrein, variërend van bergachtige hooglanden, zoals de Sierra Madre, tot vruchtbare kustvlaktes. Het land is bezaaid met actieve vulkanen, waaronder de Pacaya en de Fuego. Het schilderachtige Meer van Atitlán, omringd door vulkanen en inheemse dorpen, is een belangrijke toeristische attractie.

Cultuur

De inheemse Maya-cultuur blijft een integraal onderdeel van het Guatemalaanse erfgoed, zichtbaar in kunst, ambachten en tradities. Verschillende regio's hebben hun eigen kleurrijke klederdracht, waardoor de diversiteit van de inheemse bevolking wordt weerspiegeld.

Economie

Guatemala is een belangrijke producent van koffie, bananen, suikerriet en andere landbouwproducten. De textielindustrie is een groeiende sector, met traditionele weeftechnieken die worden toegepast in handgemaakte producten.

Politiek

Guatemala is een representatieve democratische republiek met een presidentieel systeem. Het land heeft een pijnlijke geschiedenis van burgeroorlog die duurde van 1960 tot 1996, met aanzienlijke impact op de samenleving.

Toerisme

De historische stad Antigua, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, staat bekend om zijn koloniale architectuur en levendige markten. Een van de grootste oude Maya-steden, Tikal, trekt bezoekers met zijn indrukwekkende piramides en tempels te midden van de jungle.

Milieukwesties

Guatemala heeft te maken met ontbossing, wat leidt tot verlies van biodiversiteit en milieuproblemen. Het land staat voor uitdagingen op het gebied van armoede, ongelijkheid en sociale rechtvaardigheid.

Externe links

rel=nofollow
15°30′0″N, 90°15′0″W