Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Biochemie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De biochemie is de wetenschap die de samenstelling en samenwerking van chemische verbindingen die bijdragen tot de structuur van de organismen en hun stofwisselingsprocessen onderzoekt.

Een biochemicus probeert een verklaring van het leven op moleculair-biologisch niveau te geven. De chemische reacties die bij een bepaald biologisch verschijnsel (proces) horen worden uitgezocht tot op moleculair niveau. Door het begrijpen van verschijnselen op het kleinste niveau, kunnen verschijnselen op een groter niveau (bijvoorbeeld celniveau) verklaard worden. Biochemie is sterk verbonden met de biotechnologie en genetica. Zo hebben allerlei chemische stoffen die een doorgever (ouder) zijn gehele leven binnendringen of ingenomen worden, invloed op de biochemische huishouding van het lichaam, en zo indirect ook op de erfelijke eigenschappen die doorgegeven worden. Hierbij hebben de meest schadelijke stoffen en de grotere maten van innamen de meeste gevolgen.

Belangrijke verbindingen

De belangrijkste verbindingen binnen de biochemie zijn :

Verbindingen die veel voorkomen zijn onder andere :

Belangrijke onderwerpen

Omics-gebieden

De afgelopen jaren zijn binnen de biochemie de omics-gebieden (afgeleid van de eindletters van de disciplines) sterk tot ontwikkeling gekomen. In deze gebieden worden de structuur, functies en onderlinge samenhang van een bepaalde groep verbindingen bestudeerd.

De belangrijkste omics-gebieden zijn :

Ook andere omics-gebieden zijn in ontwikkeling, zoals :

  • Metabolomics waarbij men het metaboloom (de metabolieten/stofwisselingsproducten) bestudeert.
  • Transcriptomics waarbij de eiwitten en RNA-moleculen die bij de transcriptie betrokken zijn worden bestudeert;
  • Membranomics waarbij de structuur en functie van cellulaire membranen wordt bestudeert.

Opleiding

Opleidingen in de biochemie worden op universitair niveau gegeven. Soms als een afzonderlijke Bachelor en Master in de biochemie, of als een Master die aansluit op een aanverwante bachelor, of ook nog als een Master-na-Master, als men reeds een master in de chemie of biologie heeft behaald. Ook binnen de opleiding bio-ingenieur bestaan er afstudeerrichtingen in de (toegepaste) biochemie evenals op het niveau industrieel ingenieur "industriële wetenschappen - biochemie".
Biochemicus kan men onder andere worden aan de volgende Nederlandstalige universiteiten:

rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Biochemistry op Wikimedia Commons.

rel=nofollow