Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Universiteit van Amsterdam

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De Universiteit van Amsterdam (UvA), vroeger ook aangeduid als GU (Gemeente Universiteit), is een van de twee universiteiten die Amsterdam rijk is. De andere is de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Geschiedenis

De UvA bestaat sinds 1632 als het Athenaeum Illustre - de illustere school - die gevestigd was in de Agnietenkapel. Toen hielden Casparus Barlaeus en Gerardus Vossius hun inaugurele redes.

In 1815 volgde wettelijke erkenning van het Athenaeum Illustre als instelling van hoger onderwijs. Pas in 1877 werd het Athenaeum omgevormd tot een gemeentelijke universiteit, en kreeg het ook het promotierecht.

De hoogleraren werden oorspronkelijk door het bestuur van Amsterdam benoemd. De Amsterdamse burgemeester was voorzitter van het universiteitsbestuur tot 1961. Vanaf dat moment werd de rijksoverheid verantwoordelijk voor de financiën.

De Universiteit van Amsterdam kwam landelijk in het nieuws in 1969. Toen werd het Maagdenhuis, het bestuurlijk centrum van de universiteit op het Spui, door studenten bezet omdat zij meer democratische invloed wilden hebben. Gedurende de jaren zestig, zeventig en tachtig is de Universiteit van Amsterdam vaak het centrum geweest van landelijke studentenacties, in veel gevallen aangezet door de ASVA.

De UvA is een van de grootste Nederlandse universiteiten en vrijwel alle studierichtingen kunnen er worden gevolgd. Momenteel telt de UvA zo'n 28.000 studenten en ruim 5.000 personeelsleden. Er zijn 7 faculteiten.

Samenwerking UvA-HvA

De UvA werkt intensief samen met de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Door deze samenwerking zijn er goede overstapmogelijkheden (voor studenten van beide instellingen) en op elkaar aansluitende onderwijsprogramma’s.

De UvA en de HvA worden sinds 1 september 2003 bestuurd door een gezamenlijk College van Bestuur, dat is gevormd via een personele unie. Het huidige college bestaat uit: dr. Karel van der Toorn (voorzitter), prof. dr. Dymph van den Boom (rector magnificus) en drs. Paul Doop (vicevoorzitter). In het kader van de intensieve samenwerking met de HvA is prof. dr. Niek Urbanus zowel voorzitter van de Raad van Toezicht van de HvA als van de UvA.

De Universiteit van Amsterdam is vertegenwoordigd in de Stichting Academisch Erfgoed, een stichting die als doel heeft om universitaire collecties en cultuurschatten in stand te houden.

Omgeving

De andere universiteit in Amsterdam is de Vrije Universiteit van Amsterdam, die meestal kortweg met VU wordt aangeduid en die van protestants-christelijke signatuur is. UvA en VU zijn in samenwerking met de gemeente Amsterdam bezig met de totstandkoming van het Amsterdam University College (AUC). Het AUC zal per september 2009 starten met een nieuwe bacheloropleiding op het gebied van liberal arts and sciences. Deze brede, Engelstalige opleiding richt zich op excellente studenten uit binnen- en buitenland. De nieuwe campus, met studentenhuisvesting, van het AUC komt op het Science Park en is in 2012 gereed. Tot die tijd is er huisvesting gevonden aan de Plantage Muidergracht.”

Locaties

De UvA is zeer verspreid in de stad gehuisvest in zo’n 65 gebouwen. De komende jaren wordt het aantal locaties teruggebracht en worden verwante wetenschappelijke disciplines geclusterd gehuisvest: alfa, bèta, gamma, medisch; respectievelijk op het Binnengasthuisterrein, in de Watergraafsmeer (Science Park), op het Roeterseiland en in Amsterdam Zuidoost.

Het Science Park Amsterdam wordt ontwikkeld tot internationaal kenniscentrum met onderzoeksinstituten als het Nationaal Instituut voor subatomaire fysica (NIKHEF), het FOM-instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF), het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) en SARA Reken- en Netwerkdiensten.

Bibliotheek

Ten slotte heeft de Universiteit een belangrijke universiteitsbibliotheek, genaamd de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam (veelal afgekort als UBA), verspreid over 27 gebouwen in Amsterdam. De hoofdvestiging is tevens de grootste en staat aan Singel 425. De Bibliotheek Bijzondere collecties, sedert 2007 gevestigd aan de Oude Turfmarkt, is in zijn soort één van de belangrijkste en omvangrijkste in Nederland, samen met de bijzondere collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden en de Koninklijke Bibliotheek. De Bijzondere Collecties beheren oude drukken, bijzondere moderne uitgaven, handschriften, kaarten en beeldmateriaal als prenten, affiches en foto’s. Er zijn bekende en omvangrijke collecties op het gebied van boekgeschiedenis en grafische vormgeving, hebraïca en judaïca, zoölogie en protestantisme. De collecties van alle UvA-bibliotheekvestigingen tezamen zijn doorzoekbaar via de online UvA-catalogus.

Faculteiten

De universiteit heeft in 2007 de volgende faculteiten:

Onderzoekinstituten

De Universiteit heeft in 2007 de volgende onderzoekinstituten:

Opleidingsinstituten

Ook heeft de universiteit nog een paar opleidingsinstituten:

(Oud-)medewerkers en studenten

Vele generaties academici haalden hun bul aan de Universiteit van Amsterdam. De UvA organiseert voor haar alumni (afgestudeerden) allerlei bijeenkomsten en activiteiten. De Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV) is de algemene alumnivereniging van de UvA. Via de website van de UvA is het Album Academicum te raadplegen: een internetsite met een overzicht van alle hoogleraren die aan de UvA verbonden zijn (geweest). Ook hebben tal van de huidige medewerkers een persoonlijke webpagina. Onder de alumni van de UvA zijn vele wetenschappers, journalisten, politici, schrijvers, ondernemers e.d. van naam. Een aantal van hen staat in de lijst hieronder.


Zie ook

Externe link


Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Universiteit van Amsterdam op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow

Albanië: Universiteit van Tirana, Technische Hogeschool van Tirana - België: Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles - Bulgarije: Sofia Universiteit St. Kliment Ohridski - Cyprus: Universiteit van Cyprus - Duitsland: Vrije Universiteit Berlijn, Humboldt-Universiteit Berlijn - Denemarken: Universiteit van Kopenhagen - Estland: Technische Universiteit Tallinn, Universiteit van Tallinn - Finland: Universiteit van Helsinki - Frankrijk: Universiteit van Parijs I Panthéon-Sorbonne, Universiteit van Parijs III Sorbonne nouvelle, Universiteit van Parijs VI Pierre & Marie Curie, Universiteit van Parijs IX Paris-Dauphine - Griekenland: Universiteit van Athene - Hongarije: Loránd Eötvös Universiteit - Ierland: Nationale Universiteit van Ierland, Dublin - Italië: Universiteit Sapienza Rome, Universiteit van Rome Tor Vergata, Roma Tre-universiteit - Kroatië: Universiteit van Zagreb - Letland: Universiteit van Letland - Litouwen: Universiteit van Vilnius - Macedonië: University van Skopje - Nederland: Universiteit van Amsterdam - Noorwegen: Universiteit van Oslo - Oostenrijk: Universiteit van Wenen - Polen: Universiteit van Warschau - Portugal: Universiteit van Lissabon - Roemenië: Universiteit Boekarest - Rusland: Staatsuniversiteit van Moskou - Slowakije: Comenius Universiteit Bratislava - Slovenië: Universiteit van Ljubljana - Spanje: Autónoma Universiteit van Madrid, Complutense Universiteit van Madrid - Tsjechië: Karelsuniversiteit Praag - Verenigd Koninkrijk: University College London - IJsland: Universiteit van IJsland - Zweden: Universiteit van Stockholm - Zwitserland: Universiteit van Lausanne