Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Erasmus Universiteit Rotterdam

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De Erasmus Universiteit, gevestigd in Rotterdam, is een internationaal georiënteerde onderzoeksuniversiteit, behorend tot de top van Europa. De universiteit is vernoemd naar de Rotterdamse humanist Desiderius Erasmus.

Direct gelieerde dochterondernemingen van de universiteit zijn de Rotterdam School of Management, Erasmus School of Law, en de Erasmus Medical Center en School of Economics.

Het aantal studenten aan de universiteit bedroeg 29.790 (2017)[1] van wie er 5.813 uit het buitenland afkomstig waren. Meer dan de helft van de buitenlandse studenten kwam uit Europa (inclusief Rusland), 17,65% was van Aziatische origine, 1,69% kwam uit Afrika, 2,8% procent uit Zuid-Amerika en bijna 1,5% uit Noord-Amerika.

Geschiedenis

Bestand:Rotterdam universiteit faculteitsgebouw.jpg
Faculteitsgebouw Woudestein
Bestand:ErasmusUniv2.JPG
Erasmus-paviljoen

De Erasmus Universiteit Rotterdam in haar huidige vorm bestaat sinds 1973. De geschiedenis grijpt terug tot 1913, het jaar waarin het particulier initiatief tot oprichting van de Nederlandsche Handels-Hoogeschool op brede steun mocht rekenen van het Rotterdamse bedrijfsleven. De wettelijke erkenning van het hoger handels- en economieonderwijs als wetenschappelijke discipline leidde in 1939 tot naamsverandering. De NHH maakte plaats voor de NEH oftewel de Nederlandsche Economische Hoogeschool.

De toenemende complexiteit van de samenleving leidde in de jaren zestig van de twintigste eeuw tot de komst van de faculteiten Rechtsgeleerdheid en Sociale wetenschappen, in latere decennia gevolgd door Wijsbegeerte, Historische en Kunstwetenschappen en Bedrijfskunde. De groei van het aantal studenten maakte nieuwe huisvesting noodzakelijk. De NEH verhuisde in 1968 van de Pieter de Hoochweg in Rotterdam-West naar Kralingen, naar campus Woudestein. (ontworpen door de architecten Kees Elffers, A. van der Heijden en C. Hoogeveen.)

Vanaf 1950 spande de Stichting Klinisch Hoger Onderwijs zich in voor een volledig medisch-wetenschappelijke opleiding in Rotterdam. In 1966 werd van rijkswege de Medische Faculteit Rotterdam ingesteld. De huisvesting hiervoor verrees op het Hoboken terrein naast het Dijkzigtziekenhuis. In 1973 gingen de Medische Faculteit Rotterdam en de Nederlandse Economische Hogeschool samen verder als Erasmus Universiteit Rotterdam – de eerste universiteit in Nederland die is vernoemd naar een persoon.

Het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (v/h Dijkzigtziekenhuis), Sophia Kinderziekenhuis en de Daniel den Hoedkliniek fuseerden in 2003 samen met de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de universiteit en kregen de overkoepelende naam Erasmus MC.

Namen

 • 1913-1939 Nederlandsche Handels-Hoogeschool
 • 1939-1973 Nederlandsche Economische Hoogeschool
 • 1950-1966 Stichting voor Klinisch Hoger Onderwijs
 • 1966-1973 Medische Faculteit Rotterdam
 • 1973- Erasmus Universiteit Rotterdam

Kunstwerken

Faculteiten en instituten

Bestand:ErasmusMC.JPG
Het Erasmus Medisch Centrum op de locatie Hoboken, gezien vanuit het Museumpark
Bestand:Rotterdam Nieuwe Markt.jpg
Erasmus University College achter standbeeld De Maagd van Holland aan de Nieuwemarkt, Rotterdam
Bestand:Social sofa Den Haag Kortenaerkade (3).jpg
International Institute of Social Studies in Den Haag
Bestand:CruyffErasmusUniv1985.jpg
Johan Cruijff geeft gastcollege aan de Erasmus Universiteit (1985)

De universiteit heeft acht faculteiten en een bijzonder instituut.[2]

Van de 29.790 studenten (peildatum 8 oktober 2017, inclusief studenten die 2 of meer studies volgen) staan 6.722 studenten ingeschreven bij de Erasmus School of Economics, gevolgd door Rotterdam School of Management met 6.617 studenten.[1] RSM wordt gevolgd door de Erasmus School of Law (5.259 studenten).

Faculteiten

 • Erasmus School of Economics (ESE)
 • Erasmus School of Law (ESL)
 • Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB)
 • Erasmus University College (EUC)
 • Erasmus MC
 • Erasmus School of Philosophy (ESPhil)
 • Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC)
 • Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM)
 • Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM)

Bijzondere instituten

Onderzoeksinstituten en scholen

Het onderwijs en onderzoek zijn geconcentreerd in expertisegebieden:

Bekende alumni en medewerkers

Studentenleven

Het studentenleven speelt zich af bij studie- en studenten(sport)verenigingen in Rotterdam. Zie ook:

Publicaties

 • Ambitie en identiteit. Van Nederlandsche Handels-Hoogeschool tot Erasmus Universiteit Rotterdam 1913-2013. Rotterdam, Stad en Bedrijf / Erasmus Universiteit, 2013. ISBN 978-90-819748-5-1 e-pub
 • M. Davids & J. van Herwaarden: Erasmus Universiteit Rotterdam, 1973-1993. Rijswijk, Universitaire Pers Rotterdam, 1993. ISBN 90-237-1172-6
 • P.W. Klein: De Nederlandse Economische Hogeschool : hogeschool voor maatschappijwetenschappen, 1963-1973. Rotterdam, Universitaire Pers Rotterdam, 1974. ISBN 90-237-2061-X
 • J.H. van Stuijvenberg: De Nederlandsche Economische Hoogeschool, 1913-1963. Van handelshoogeschool naar hogeschool voor maatschappijwetenschappen. Rotterdam, Nijgh & Van Ditmar, 1963.
 • Timo Bolt en Mart van Lieburg: Erasmus MC. 50 jaar academische gezondheidszorg in Rotterdam. Utrecht, Uitgeverij Matrijs, 2016. ISBN 978-90-5345-515-9

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Jaarverslag 2017
 2. º Faculteiten, Erasmus Universiteit Rotterdam
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Erasmus Universiteit Rotterdam op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
51°55′5″N, 4°31′33″E