Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Fysiologie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De fysiologie is de biologische wetenschap die de levensverrichtingen van organismen bestudeert. Terwijl de morfologie, de histologie en de anatomie het uiterlijk en de structuur van organismen, organen en weefsels beschrijft, houdt de fysiologie zich bezig met de werking en de mechanismen ervan. De mechanismen bij ziektetoestanden vallen onder de pathofysiologie.

De werking van het organisme wordt uiteengerafeld door gebruik te maken van een groot aantal biologische onderzoekstechnieken, waarbij chemie, biochemie, elektronica, natuurkunde, immunologie, microscopie en elektronenmicroscopie een belangrijke rol spelen. Vaak wordt ook gebruik gemaakt van dierproeven.

Het organisme kenmerkt zich door een groot aantal evenwichtstoestanden, die in stand worden gehouden door meerdere regelmechanismen. De fysiologie tracht deze mechanismen te ontrafelen, o.a. door het evenwicht opzettelijk te verstoren en te kijken wat er gebeurt, of door correctiemechanismen te blokkeren en te kijken wat er gebeurt.

Belangrijke onderwerpen binnen de fysiologie zijn onder andere:

De Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde is een belangrijke prijs in dit vakgebied.

Literatuur

  1. AC Guyton, JE Hall: Textbook of Medical Physiology. 2001, 10th Edition, ISBN 0-7216-8677-X
  2. Kenneth S. Saladin: Anatomy and Physiology: The Unity of Form and Function 3r ed.