Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amsab-ISG.jpg

Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis (Amsab-ISG) is een archief- en onderzoekscentrum met als onderzoeksvoorwerp sociale en humanitaire bewegingen. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan nieuwe sociale bewegingen zoals de milieubeweging. Het werd opgericht in 1980 en heeft als doelstellingen het Belgisch sociale verleden te bewaren, te beheren, te ontsluiten, te onderzoeken en toegankelijk te maken voor een breed publiek. In 1991 werden in Moskou Belgische archieven ontdekt, die door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog waren geroofd en die naderhand naar de Sovjet-Unie waren getransporteerd. Deze werden overgebracht naar het toenmalige AMSAB (Archief en Museum van de Socialistische Arbeidersbeweging).

Het archiefmateriaal breidde zich uit van aanvankelijk archieven van de socialistische partij naar allerlei sociale bewegingen die niet meer onder de noemer ’socialisme’ passen (vrouwenbeweging, milieubeweging, vredesbewegingen,...)

In 1999 werd de naam gewijzigd. Men behield het letterwoord Amsab en combineerde het met de nieuwe benaming Instituut voor Sociale Geschiedenis, die verwees naar het Nationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis van voor de oorlog.

Het Amsab-ISG geeft het tijdschrift Brood & Rozen uit. Daarin publiceert het artikels, reportages, fotoverslagen enz. over de geschiedenis van sociale bewegingen in Vlaanderen, België en andere landen.

Amsab-ISG is gevestigd in Gent. Tot 2014 was er ook in Antwerpen een leeszaal.

Zie ook

Externe link

1px.pngAmsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis  Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis op Facebook

Edge-firefox.png 51°2′51″N, 3°43′36″E