Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Vonk (politieke organisatie)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sjabloon:Infobox politieke beweging Vonk is een Belgische marxistische politieke organisatie, behorend tot de International Marxist Tendency (IMT). Vonk werd in 1974 opgericht als de Belgische sectie van de Committee for a workers' international (CWI). Vonk heeft ook een Nederlandse afdeling.

België

De organisatie vormt geen afzonderlijke politieke partij. De militanten van Vonk zijn (veelal) actief als lid van de socialistische partij sp.a en/of de vakbond ABVV. In 1992 splitste een deel van Vonk zich af om een zelfstandige partij te vormen, de Linkse Socialistische Partij (LSP), welke in het CWI bleef. Vonk vormde toen met andere zusterorganisaties het "committee for a marxist international" dat later zijn naam veranderde in International Marxist Tendency (IMT).[1]

Vonk geeft een maandblad uit met dezelfde naam. Vonk is de Nederlandse vertaling voor Iskra, de Sovjet-Russische socialistische krant waaraan Vladimir Lenin en Leon Trotski meewerkten.

Een van de bekendste figuren binnen Vonk was Erik De Bruyn, de woordvoerder van sp.a Rood, de linkervleugel binnen de sp.a. Hij verliet de partij echter in april 2011 (en richtte Rood! op), Vonk bleef ook actief binnen de sp.a.

Nederland

Sinds mei 2012 is er ook een Nederlands tijdschrift met de naam Vonk, uitgegeven door Nederlandse aanhangers van de International Marxist Tendency.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Wat is Vonk? Antwoord op officiële website