Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wikisage:De eigen gebruikersruimte

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
D o r p G e b r u i k e r s H u l p W i k i s a g e

 Portaal: Gebruikers

De herberg (zie ook: Ideeënbus)
Wat is een gebruiker?
Namen van gebruikers
De eigen gebruikersruimte
Gebruikersgroepen
De speeltuin (testpagina)
Enkele regels
Ik heb een conflict, wat nu?
Chatten met medegebruikers

Iedere gebruiker op Wikisage heeft een eigen gebruikersruimte. Een gebruikersruimte bestaat uit twee delen:

 • een gebruikerspagina;
 • een overlegpagina.

Een gebruiker kan naar eigen inzicht aan beide pagina's subpagina's toevoegen, bijvoorbeeld voor een kladblok of voor het bijhouden van een archief.

Gebruikerspagina's

De eigen gebruikerspagina

Je eigen gebruikerspagina is bedoeld om jezelf te introduceren. Vermeld daarop bijvoorbeeld in welke dorpen je actief bent, wat je op Wikisage wil doen, welke talen en vaardigheden je beheerst, wat je buiten Wikisage doet, motto's, citaten, een link naar je eigen website, enzovoorts.

Je gebruikerspagina mag niet door andere gebruikers worden bewerkt. Voorwaarde is uiteraard dat je het wel netjes houdt (dus geen beledigingen, vieze plaatjes of reclame) en de omvang van de informatie bescheiden houdt. Wikisage is een encyclopedie, geen blog of autobiografie.

Andermans gebruikerspagina

Breng geen wijzigingen aan op de gebruikerspagina van een ander, of het moet zijn om vandalisme terug te draaien. Zelfs het verbeteren van de opmaak of van spelfouten e.d. is zonder uitdrukkelijke toestemming niet de bedoeling. Staat er op de gebruikerspagina van een ander iets dat daar misschien niet hoort, bespreek dat dan op de overlegpagina van die gebruiker of waarschuw een beheerder.

Overlegpagina's

Een eigen overlegpagina van een gebruiker is waar andere gebruikers met die gebruiker persoonlijk in overleg treden. Discussie over een specifiek artikel kan beter op de overlegpagina van het artikel geschieden, zodat het gemakkelijk te vinden is en bewaard blijft; denk ook aan het dorpscafé of de Herberg bij overleg dat voor meer gebruikers interessant is.

Onderteken een overlegbijdrage met vier tildes (~~~~), zodat iedereen weet wie wat heeft geschreven en wanneer.

De eigen overlegpagina

Je bent verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van je overlegpagina. Archiveer of verwijder oude discussies als de pagina te lang wordt. Zorg voor kopjes en inspringen om de leesbaarheid te bevorderen als je bezoekers dat niet al gedaan hebben. Het is overigens altijd toegestaan om overleg te verwijderen, zolang dat niet resulteert in een andere indruk van het verloop van een discussie. Het verwijderen van een nog lopend overleg zal echter door de discussiepartner(s) als onprettig worden ervaren.

Andermans overlegpagina

Enkele tips voor een goed gebruik van de overlegpagina van een ander zijn:

 • start een nieuwe discussie altijd met een nieuw kopje;
 • bij elke wijziging wordt de gebruiker daarop geattendeerd met een oranje balk. Val de gebruiker daarom niet onnodig lastig met allerlei kleine bewerkingen. Het verbeteren van spel- en taalfouten is niet nodig: overleg is geen artikel;
 • respecteer de beslissing van de gebruiker om een overleg te beëindigen of niet te willen voeren;
 • meng je niet voortdurend in het overleg van anderen met die gebruiker.

Verschil van mening

Op een overlegpagina kan er soms sprake zijn van een groot verschil van mening. Het is zaak om in dat geval kalm en beleefd te blijven. Enkele vuistregels daarbij zijn:

 • praat over het onderwerp, niet over de overlegpartner;
 • reageer niet meteen maar neem de tijd om na te denken over een verstandige reactie;
 • verval niet in herhaling, maar stop de discussie liever als je samen niet verder komt;
 • hou het fair: dus niet met z'n allen tegen een, blijf bij 1 onderwerp, en hou geen lange betogen als de ander duidelijk minder tijd heeft;
 • neem te felle woorden terug deze door te strepen, dat is een teken van respect.

Wie zichzelf even niet in de hand heeft kan door een beheerder zo nodig tijdelijk worden geblokkeerd.