Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wikisage:Gebruikersgroepen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
D o r p G e b r u i k e r s H u l p W i k i s a g e

 Portaal: Gebruikers

De herberg (zie ook: Ideeënbus)
Wat is een gebruiker?
Namen van gebruikers
De eigen gebruikersruimte
Gebruikersgroepen
De speeltuin (testpagina)
Enkele regels
Ik heb een conflict, wat nu?
Chatten met medegebruikers

Gewone gebruikersgroepen

Gebruiker

Een gebruiker is iemand die helpt met de totstandkoming van de encyclopedie. Gebruikers bewerken artikelen en overleggen daarover. Zij vormen de belangrijkste groep op Wikisage. Iedereen die een account heeft op Wikisage is een gebruiker. Sommigen behoren daarnaast nog tot een of meer andere gebruikersgroepen.

Beheerder

Een beheerder (ook wel admin, moderator of sysop genoemd) ziet erop toe dat het werk van de gebruikers ordentelijk verloopt. Een beheerder kan een pagina beveiligen en vrijgeven, verwijderen of terugplaatsen, of een gebruiker (de)blokkeren. In noodsituaties kunnen beheerders worden bijgestaan door concierges.

Bureaucraat

Een bureaucraat stelt beheerders en bots aan en ziet erop toe dat alle delen van Wikisage worden beheerd. Een bureaucraat heeft ook enkele bijzondere bevoegdheden, zoals het wijzigen van een gebruikersnaam.

Toezichthouder

Een toezichthouder ziet er namens wikisage.org op toe dat wikisage (in dit geval: nl.wikisage) als geheel goed functioneert. Toezichthouders beschikken daartoe over diverse extra bevoegdheden.

Speciale gebruikersgroepen

Wijze

Een wijze (in het Engels: sage) is een gebruiker met veel kennis over een bepaald onderwerp. Een wijze bewaakt de kwaliteit van de artikelen die bij dat onderwerp horen, daarbij rechtdoend aan alle redelijke inbreng. Een wijze kan een artikel zo nodig tijdelijk beveiligen om het weer op orde te brengen.

Bot

Een bot is een account dat automatisch onderhoudswerk uitvoert, zoals het plaatsen van een ondertekening als iemand dat vergeten is op een overlegpagina. Het is niet een echte gebruiker, maar een extra account van iemand speciaal voor deze taak.

Overige

Er zijn nog diverse andere speciale groepen, die worden onderscheiden om aan te geven wie een bepaalde taak op zich hebben genomen. Enkele voorbeelden zijn: dorpsoudste, klerk, bemiddelaar, ontwerper, systeemontwikkelaar.

Zie ook

Lijst van gebruikers naar functie