Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wikisage:Archief

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
D o r p G e b r u i k e r s H u l p W i k i s a g e

Portaal: Wikisage

Algemene uitgangspunten
Te beoordelen (verzoekpagina)
Te hernoemen (verzoekpagina)
Te beveiligen (verzoekpagina)
Te verwijderen (verzoekpagina)
Overleg gewenst
Artikelen
Pagina's waar wat mee is
Essays
Referenties
Wikilinks
Externe links
Afbeeldingen
Sjablonen
Categorieën
Het bewerken van een pagina
Auteursrechten
Algemeen voorbehoud
Privacybeleid

Archiveren is het bewaren van gevoerd overleg op een aparte archiefpagina. Op een archiefpagina vindt geen overleg plaats. Normaal gesproken gaat het om een verplaatsing, waarbij het overleg van de pagina waar het stond wordt gewist, onder achterlating van een link naar het archief. Het kan een overlegpagina van een gebruiker betreffen, maar ook een overlegpagina van een artikel, of een discussiepagina zoals de Herberg of de pagina Te verwijderen. Artikelen en essays worden in de regel niet gearchiveerd.

Het archiveren van afgerond overleg gebeurt meestal als pagina's te groot zijn. De software geeft vanaf een bepaalde omvang een waarschuwing.

Archiefindeling

Er zijn in principe twee manieren om een archief, dat uit meer dan een pagina bestaat, in te delen:

  • per tijdvak (bijvoorbeeld elke maand);
  • per onderwerp.

Combinaties zijn eveneens denkbaar, bijvoorbeeld door van sommige onderwerpen het overleg apart te archiveren en de rest samen per periode. Het archief moet daarbij wel overzichtelijk blijven. De namen van de archiefpagina's worden bij voorkeur zo gekozen dat de indeling duidelijk is.

Soorten pagina's

Overlegpagina van een gebruiker

Elke gebruiker is geheel vrij om naar eigen inzicht al dan niet overleg dat op zijn eigen overlegpagina staat te archiveren. Afgerond overleg mag in plaats daarvan ook eenvoudig worden gewist; in noodgevallen is het namelijk altijd terug te vinden in de paginageschiedenis.

Overleg bij een artikel, essay, enz.

Niet alleen gebruikersoverlegpagina's, maar ook andere overlegpagina's kunnen erg omvangrijk worden. Oud overleg kan dan worden gearchiveerd. Simpelweg overleg wissen is hier in de regel niet gewenst.

Discussiepagina's

Op discussiepagina's wordt normaal gesproken altijd gearchiveerd, en wel chronologisch.

Hoe gaat archiveren?

  1. Kopieer de te archiveren tekst.
  2. Open de gewenste subpagina van de overleg- of discussiepagina.
  3. Plak daarin de gekopieerde tekst.
  4. Wis de zojuist gearchiveerde tekst van de overlegpagina.

Een alternatief

Men kan op een overlegpagina ook een permanente link plaatsten naar de huidige versie van de pagina, en daarna het afgerond overleg wissen. Men kan dan als het ware terugbladeren. Bij deze methode worden geen subpagina's gebruikt. Houd er wel rekening mee dat de zoekfunctie het oude overleg zo niet kan vinden.

Verwijderde pagina's

Als een pagina wordt verwijderd, gebeurt dat ook met de bijbehorende overlegpagina. Het overleg blijft echter net als de pagina zelf behouden in de database en wordt teruggeplaatst als de verwijdering ongedaan wordt gemaakt.