Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Vlag van Vlaanderen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Vlaanderen

De vlag van Vlaanderen, meestal de Vlaamse Leeuw of de leeuwenvlag genoemd, is de vlag van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest. Deze vlag werd officieel aangenomen als vlag van de Raad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap in 1973,[1] en later, in 1985, als vlag van de Vlaamse Gemeenschap.[2] De vlag werd gebaseerd op het oude wapen van het graafschap Vlaanderen.

Ontwerp

Hoofdartikel.png Zie ook: Geschiedenis van het wapen van Vlaanderen

De beschrijving van de vlag:

Geel met een zwarte leeuw, rood geklauwd en getongd.[3]

De leeuw wordt op zijn achterpoten staand en klauwend afgebeeld, met het gezicht naar de vlaggenstok op de vlag. De hoogte-breedteverhouding van de vlag is 2:3, dit is afwijkend van de Belgische vlag maar wel een wereldwijd veel gebruikt formaat.

Voor de officiële vlag heeft men zich geïnspireerd op een afbeelding van de hand van een onbekende wapenheraut en -tekenaar in een wapenboek uit de periode 1560-1570. Meer nog dan in het Wapenboek Gelre is de afbeelding duidelijk herkenbaar als leeuw, met goed uitgewerkte manen. Het ontwerp gebeurde in samenwerking de Vlaamse Heraldische Raad.[4]

De kleur van de klauwen en de tong op de officiële vlag en wapen is, zoals gezegd, rood (of keel op het wapen). Velen binnen de Vlaamse beweging hebben echter geijverd voor een volledig geel-zwarte vlag. Nog steeds verkiest de Vlaamse beweging een vlag met zwarte tong en klauwen. Die (onofficiële) versie van de Leeuwenvlag wordt de Vlaamse strijdvlag genoemd.

Vlaginstructie

De Vlaamse vlag moet altijd aan grote bestuursgebouwen van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en van Vlaamse openbare en wetenschappelijke instellingen uithangen.[5] Verder is er geen wetgeving over het correcte gebruik van de vlag en mag elke burger de vlag uithangen wanneer hij of zij wil.[6]

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Decreet-Raskin van 6 juli 1973 tot instelling van een eigen vlag, een eigen volkslied en een eigen feestdag van de Nederlandse Cultuurgemeenschap. Belgisch Staatsblad van 12 september 1973, blz. 10339.
  2. º Ministerieel besluit van 11 juli 1985 tot vaststelling van de afbeelding in kleur van de vlag van de Vlaamse Gemeenschap. Belgisch Staatsblad van 11 juli 1985, blz. 10285; Ministerieel besluit van 11 juli 1985 tot vaststelling van de afbeelding in zwart-wit van de vlag van de Vlaamse Gemeenschap. Belgisch Staatsblad van 11 juli 1985, blz. 10286.
  3. º Vlaamse Overheid. Bevlagging van openbare gebouwen
  4. º Vlaamse Overheid. Het wapen van de Vlaamse Gemeenschap
  5. º Vlaamse Overheid. Bevlagging van de openbare gebouwen, geraadpleegd op 11 juli 2007.
  6. º Flags of the World (2006): Flanders (Belgium), geraadpleegd op 17 juli 2007.
Vlaggen in België
Hoofdartikelen:Vlag van België · Lijst van vlaggen van België
Overzichtslijsten van deelgebieden:Lijst van vlaggen van Belgische deelgebieden · Lijst van vlaggen van Belgische gemeenten
Vlaggen van deelstaten en gemeenschappen:Brussels Hoofdstedelijk Gewest · Duitstalige Gemeenschap · Vlaanderen · Wallonië
Vlaggen van Vlaamse provincies:Antwerpen · Limburg · Oost-Vlaanderen · Vlaams-Brabant · West-Vlaanderen
Vlaggen van Waalse provincies:Henegouwen · Luik · Luxemburg · Namen · Waals-Brabant