Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Universiteitsbibliotheek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een Universiteitsbibliotheek (UB) is een bibliotheek die verbonden is aan een universiteit. De producten en diensten van een UB staan ter beschikking van de staf en de studenten van de universiteit. Zij ondersteunen daarmee onderwijs en onderzoek. Vaak fungeert een UB als een koepelorganisatie voor de aan de universiteit verbonden faculteitsbibliotheken. In tegenstelling tot een openbare bibliotheek heeft een UB een bewaarfunctie: wat eenmaal is aangeschaft verlaat in beginsel de collectie niet weer.

De geschiedenis van universiteitsbibliotheken is nauw verbonden aan het ontstaan van universiteiten. Zij ontstonden in de Middeleeuwen en de basis voor hun collecties is dan ook veelal gelegd in die periode. Over de gehele wereld worden universiteitsbibliotheken aangetroffen. Hun activiteit valt uiteen in de volgende onderdelen:

  • aanschaf en terbeschikkingstelling van gedrukte werken
  • aanschaf en terbeschikkingstelling van digitale informatie
  • conserveren van materialen
  • uitlenen van materialen

Universiteitsbibliotheken in Nederland

De universiteitsbibliotheken van Nederland zijn (volgens stichtingsdatum):

De Nederlandse Universiteitsbibliotheken zijn met de Koninklijke Bibliotheek verenigd in de UKB.

Universiteitsbibliotheken in België