Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Teken (symbool)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een teken is een woord, gebaar, voorwerp of andersoortige betekenisdrager die verwijst naar een betekenis. De semiotiek, de wetenschap die tekens bestudeert, onderscheidt drie soorten tekens: het index, het icoon en het symbool.

Tekens

Index

Valutatekens

Voor eigen en vreemde valuta worden ook wel tekens gebruikt, waarvan voorbeelden zijn:

Wiskundige tekens

Er zijn zeer vele wiskundige symbolen. De meest gebruikte zijn:

In wetenschappelijke documenten worden bovendien veel tekens uit het Griekse alfabet gebruikt.

In andere talen, of in technische geschriften, worden nog meer tekens gebruikt. In lopende tekst zijn deze niet gebruikelijk.

Verder zijn er nog de diakritische tekens, die bijvoorbeeld samenhangen met de uitspraak van een woord, zoals de accenten (op é en è bijvoorbeeld).

Overige tekens

In tekst worden ook wel andere tekens gebruikt, die geen leestekens zijn.

Iconen

Symbool