Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Asterisk

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor het artikel over de vrije telefooncentrale; zie Asterisk PBX
Leestekens

aanhalingstekens ( ", ‘ ’, “ ”, „ ” )
afbreekteken ( - )
apostrof ( ', )
beletselteken ( , ... )
dubbelepunt ( : )
gedachtestreepje ( , )
guillemets ( « » )
haakjes ( ( ), [ ], { }, < > )
komma ( , )
koppelteken ( - )
omgekeerd uitroepteken ( ¡ )
omgekeerd vraagteken ( ¿ )
punt ( . )
puntkomma ( ; )
schuine streep/schrap/slash ( / )
uitroepteken ( ! )
vraagteken ( ? )
weglatingsstreepje ( - )

Woordscheiding

spaties ( ) () ()
interpunct ( · )

Algemene typografie

ampersand ( & )
apenstaartje/at ( @ )
asterisk ( * )
backslash ( \ )
bullet ( )
caret/dakje ( ^ )
emoticons ( :-) )
graad ( ° )
kardinaalteken ( # )
isgelijkteken (=)
munteenheid ( ¤, ¢, $, , £, ¥, )
obelisk ( , )
paragraafsymbool ( § )
alineateken ( )
prime ( )
procent ( % )
promille ( )
tilde ( ~ )
trema ( ¨ )
umlaut ( ¨ )
laag streepje/underscore ( _ )
verticaal/pipe/gebroken streep ( |, ¦ )

Ongebruikelijke typografie

asterisme ( )
lozenge ( )
interrobang ( )
ironieteken
referentieteken ( )
sarcasmeteken

Een asterisk (van Grieks asteriskos, "ster-achtig") is een typografisch symbool in de vorm van een sterretje in superscript met vijf of zes punten (* of ٭). Het ASCII- en Unicode-waarde van het symbool is 42. De EBCDIC-waarde is 92.

Het symbool heeft verschillende toepassingen:

  • In teksten is het een voetnootteken. Dit is de oorspronkelijke functie van het symbool. Tegenwoordig wordt hiervoor vaak een getal in superscript gebruikt, zeker als er veel voetnoten zijn.
  • Van oudsher wordt het ook gebruikt om de geboortedatum van iemand aan te duiden. Tegenwoordig wordt daarvoor ook vaak (in feite ten onrechte) het symbool voor graden (°) gebruikt.
  • In veel programmeertalen staat het voor vermenigvuldiging, ter vervanging van het maalteken "×" uit de rekenkunde en de halfhoge punt "·" uit de wiskunde.
  • In de informatica wordt de asterisk gebruikt als jokerteken om te zoeken. Bij het zoeken naar bestanden in bijvoorbeeld MS-DOS of een Unix-shell betekent de asterisk dat het jokerteken door geen, één of meerdere willekeurige andere karakters mag worden vervangen. Een zoekopdracht "boom*" zal "boom" en "boomgaard" als resultaat geven maar niet "appelboom". In reguliere expressies betekent de asterisk dat het teken dat er direct vóór staat nul, één of meer keer voor mag komen: "bo*m" past op "bm", "bom", "boom" enzovoorts.
  • In de historische taalkunde wordt het geplaatst voor gereconstrueerde woorden en zinnen in uitgestorven talen, om aan te geven dat deze nooit zo zijn aangetroffen. Ook wordt het gebruikt in de theoretische taalkunde om aan te geven dat een hypothetische woordvorm grammaticaal niet mogelijk is.
  • In e-mails en chatboxen wordt het aan weerszijden van een woord geplaatst om aan te geven dat dat woord de nadruk krijgt. Dit vervangt het vet drukken van woorden, wat in een dergelijk systeem vaak niet mogelijk is.
  • De asterisk wordt ook vaak gebruikt om scheldwoorden te censureren. Soms door alleen de klinker te censureren (k*t in plaats van kut) of het hele woord censuur te geven.
  • De asterisk wordt ook gebruikt om een wachtwoord onleesbaar weer te geven tijdens het intypen.
  • Bij het chatten (bijv. op IRC of MSN) wordt de asterisk gebruikt om in het volgende bericht een schrijffout te herstellen. Bijvoorbeeld: "Hoi hoe is ide?" Volgende bericht meteen er achteraan: "*die". Dat vervangt dan de typefout "ide". Ook wordt de asterisk daar wel gebruikt om emoties, handelingen en geluiden uit te drukken. Bijvoorbeeld: " *zucht* " of " *valt in slaap* ".

Trivium

Omdat de zespuntige variant sommigen aan een davidster doet denken wordt in de islamitische wereld vrijwel uitsluitend de vijfpuntige variant gebruikt. [feit?] Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Star symbols op Wikimedia Commons.

rel=nofollow