Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Icoon (semiotiek)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de semiotiek is een icoon een teken dat in zijn vorm overeenkomt met zijn betekenis, datgene waarnaar het in de werkelijkheid verwijst.

De Amerikaanse filosoof C.S. Peirce onderscheidde drie soorten tekens:

  • index (een teken dat iets anders veronderstelt: het geijkte voorbeeld is het teken rook, dat op vuur wijst)
  • icoon (er is gelijkenis tussen teken en werkelijkheid)
  • symbool (het verband tussen teken en werkelijkheid is willekeurig en kan enkel bestaan op grond van een afspraak/conventie).

Een teken is iconisch:

  • als de vorm een afbeelding (image) is van dat wat het weergeeft. Dat kan een exacte visuele afbeelding zijn zoals bij een foto of film, een pictografische afbeelding (pictogram) zoals bij een computerpictogram of verkeersbord, maar ook bijvoorbeeld een klanknabootsing zoals in 'kukeleku'.
  • als binnen dat teken onderlinge relaties overeenkomen met werkelijkheidsrelaties (diagram).

Computer

In de computerwereld is een icoon een grafisch symbool dat in een grafische gebruiksomgeving (GUI) aan een bestand wordt gekoppeld waardoor snel het bestandstype kan worden herkend, zoals een applicatie of een document. Binnen enkele jaren groeiden de aanvankelijk eenvoudige symbolen uit tot grotere en kleurrijke afbeeldingen, met naast hun oorspronkelijk refererende ook een decoratieve functie, waarmee de gebruiker in staat wordt gesteld tot het persoonlijker maken van zijn digitale werkomgeving. In dezelfde betekenis wordt ook de term pictogram gebruikt. Een voorbeeld van een icoonset is Nuvola.

Bestand:Smiley head happy.png Bestand:Baustelle.svg

Het icoon waarmee in browsers een webpagina kan worden gebookmarkt is een zogehete favicon.

Zie ook

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Icons op Wikimedia Commons.

rel=nofollow