Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Monarch (staatshoofd)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Denmark crown.jpg
De kroon van Denemarken, het ambtsteken van een monarch

Een monarch is het hoofd van een staat of deelstaat, aan wie de soevereiniteit over het gebied waarover hij of zij regeert in theorie of praktijk alleen toebehoort, of in enkele gevallen door het soevereine volk is opgedragen. De wijze waarop een monarch deze soevereiniteit uitoefent kan zeer verschillend zijn. In de geschiedenis bestaan voorbeelden van monarchen met absolute macht en van monarchen waarvan de bevoegdheden worden geregeld in een constitutie. Het woord is afgeleid van de samenstelling van de Griekse woorden monos (één) en arkhein (heersen). De synoniem van 'monarch' is daarom 'alleenheerser'. In werkelijkheid is de macht van de meeste tegenwoordige monarchen beperkt of zelfs bijna verdwenen. De meeste monarchen worden aangewezen door erfopvolging maar er zijn uitzonderingen. In het verleden bijvoorbeeld de koning van Duitsland, de koning van Polen en de koning van Denemarken. Moderne voorbeelden van gekozen monarchen zijn de paus, de co-vorsten van Andorra en de koning van Maleisië.

Hetgeen waar een monarch staatshoofd van is, heet een monarchie.

Titels van monarchen naar regio

Afrika

Amerika

Azië

Europa

Midden-Oosten en Centraal-Azië

Landen geregeerd door een monarch

De volgende landen worden geregeerd door een monarch (al dan niet gecontroleerd door een parlementaire democratie):

Huidige monarchen

Lijst van monarchieën

Overzicht van monarchen die momenteel aan de macht zijn.

rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Kings op Wikimedia Commons.

rel=nofollow