Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Papoea-Nieuw-Guinea

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Papoea-Nieuw-Guinea is een land gelegen in Oceanië, op het oostelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea, en omvat ook vele omliggende eilanden. Het is een land met een ongelooflijk diverse bevolking, talen en culturen. Papoea-Nieuw-Guinea is lid van het Gemenebestrijk en erkent de Britse monarch als het staatshoofd.

Algemene Informatie

Port Moresby, gelegen aan de zuidkust van het hoofdeiland, is de hoofdstad en grootste stad van Papoea-Nieuw-Guinea. Papoea-Nieuw-Guinea heeft een bevolking van 7.259.456 mensen (2020), met een diversiteit aan etnische groepen, waaronder de Papoea's, Melanesiërs, Micronesiërs en Polynesiërs. Het land is extreem taalkundig divers, met meer dan 800 talen die worden gesproken, wat het een van de meest talenrijke landen ter wereld maakt.

Geschiedenis

Het gebied dat nu Papoea-Nieuw-Guinea is, werd al duizenden jaren bewoond door inheemse bevolkingsgroepen. Verschillende delen van het land waren onder verschillende Europese overheersing, waaronder Nederland, Duitsland, en het Verenigd Koninkrijk. Papoea-Nieuw-Guinea werd onafhankelijk van Australië op 16 september 1975.

Cultuur

  • De diverse etnische groepen hebben elk hun eigen traditionele kunst, dans en ceremoniën die een belangrijke rol spelen in de cultuur.
  • Singsing-festivals: Deze festivals zijn kleurrijke evenementen waarbij mensen traditionele kostuums dragen en dansen om hun erfgoed te vieren.

Toeristische Bestemmingen

  • Kokoda Track: Een historisch wandelpad dat bekend staat om zijn rol tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • Het Tufi-gebied biedt spectaculaire duik- en snorkelmogelijkheden met prachtige koraalriffen en mariene biodiversiteit.
  • Gelegen in Oost-Nieuw-Brittannië, biedt Rabaul vulkanische landschappen en herinneringen aan de vulkanische activiteit.

Economie

  • De landbouwsector, inclusief de teelt van koffie, cacao en oliepalmen, speelt een cruciale rol in de economie.
  • Papoea-Nieuw-Guinea herbergt aanzienlijke minerale hulpbronnen, zoals goud, koper en aardgas.

Natuurlijke Uitdagingen

Het land kent uitdagingen op het gebied van infrastructuurontwikkeling en milieubescherming, en is gevoelig voor aardbevingen en vulkanische activiteit.

rel=nofollow
rel=nofollow
6°22′0″S, 146°6′0″E