Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Lijst van Engelandvaarders

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hieronder een (onvolledige) lijst van Engelandvaarders.

Opmerking - Opmerking:: Er zijn potentieel misschien wel 1700 Engelandvaarders. Op de overlegpagina van dit artikel staan veel namen waarbij van geen van hen is aangetoond dat het inderdaad Engelandvaarders waren. Er is geen artikel van deze mensen en er wordt dus niet voldaan aan Wikipedia: Verifieerbaarheid. Alle namen in deze lijst dienen blauw te zijn, anders horen ze thuis op de overlegpagina. Zodra de namen in het blauw staan (en er dus een artikel over is gemaakt), kan de betreffende naam op deze lijst worden geplaatst.

Bij de met een * gemerkte namen bestaat twijfel of deze personen wel Engelandvaarder zijn geweest. Kort en goed: Onder Engelandvaarder wordt verstaan "de toenmalige Nederlander of Nederlandse onderdaan die na de capitulatie van Nederland op 14 mei 1940 (Zeeland een aantal dagen later) en uiterlijk op 6 juni 1944 (D-day) tegen de wil van de vijand uit enig bezet gebied behorende tot het Koninkrijk der Nederlanden zoals zich dat bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog heeft uitgestrekt, dan wel enig ander door de vijand bezet of vijandelijk gebied heeft verlaten met de bedoeling een persoonlijke bijdrage te leveren aan de geallieerde oorlogsvoering. Dit is de definitie zoals die door het Nationaal Archief wordt gehanteerd. Gevraagd wordt het artikel aan te vullen zodat het voldoet aan de definitie of het artikel te verplaatsen naar bijvoorbeeld de namenlijst van Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog. Na aanvulling kan het * natuurlijk worden verwijderd.

Mannen

Hieronder staan honderden namen van Engelandvaarders, maar er ontbreken er ongetwijfeld nog. Ook zijn er groepen gemaakt waartoe die persoon behoorde. Deze zijn verdeeld in "over zee" (geslaagd of niet geslaagd) of de groep geeft aan wat zij verder hebben gedaan.

  A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z  

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

Z

Vrouwen

 • Namenlijst van de UVA[6]

Poging over zee

Zie ook Engelandvaart over zee

In 1941 zijn 80 pogingen gewaagd waarvan er 16 slaagden, in totaal zijn 31 overtochten geslaagd en bijna 200 personen aangekomen, w.o. zeven buitenlanders: 2 neergeschoten piloten (26-7-1943), 1 Nieuw-Zeelandse piloot en 4 Georgische soldaten (9-4-1945).

Engelandvaarders die Engeland niet haalden

Naar schatting hebben minstens 172 mensen Engeland niet bereikt. Sommigen bleven onderweg steken in Zwitserland of elders, sommigen werden onderweg gearresteerd. Veel ontsnappingen mislukten, sommigen verdronken.

Engelandvaarders die in Engeland bleven

Van de 1706 Engelandvaarders gingen de 18-42 jarigen in dienst en gingen 108 bij de Inlichtingendienst; 82 mannen en 48 vrouwen kregen een burgerfunctie.

Engelandvaarders bij de Royal Air Force of Marine Luchtvaartdienst

Engelandvaarders bij de Marine

Engelandvaarders bij de Koopvaardij

Engelandvaarders bij de Prinses Irene Brigade

Engelandvaarders bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger

Bestand:KNIL troops.jpg
1943 : KNIL troepen in Melbourne

Engelandvaarders die in de oorlog naar Nederland terugkeerden en overleefden

Er zijn 180 Engelandvaarders naar Nederland teruggekeerd, 46 van hen werden slachtoffer van het Englandspiel. Anderen sneuvelden tijdens de vliegtocht naar bezet Nederland, een groter aantal kwam om tijdens het inlichtigen- en verzetswerk in Nederland. Niet alle cijfers zijn bekend.

Vrouwen

Engelandvaarders die in de oorlog naar Nederland terugkeerden en NIET overleefden

Nog uitzoeken

Agenten die slachtoffer werden van het Englandspiel

Van de Engelandvaarders die als geheim agent weer terug naar Nederland gingen, zijn 46 slachtoffer van het Englandspiel geworden. Zij werden naar kamp Haaren gebracht, waar Ben Ubbink en Pieter Dourlein op 29 augustus 1943 ontsnapten en Arie van der Giessen in 1944 overleed. Later werden de gevangenen naar Mauthausen overgebracht, waar in totaal minstens 44 geheime agenten overleden.

[13]

Literatuur

 • Hans Hoets, Vrijgevaren!. Rotterdam, 1976.
 • Piet Spaans, Scheveningen Sperrgebiet. 's-Gravenhage, 1983.
 • Pieter Hans Hoets, Englandspiel ontmaskerd. Schijnstoot op Nederland en België 1942-1944. Rotterdam, 1990.
 • Pieter Hans Hoets, Buitengaats! Met een Engelandvaarder de wereld in. Soesterberg, 2006.
 • Hans Hoets, Erelijst omgekomen oud lyceïsten 1940-1949. Het Nederlandsch Lyceum 1909-1991. Lijst van Engelandvaarders. [S.l.], 2010.
 • Piet Spaans, 'Verraad in Scheveningen', in: Jaarboek Die Haghe (2011), p. 112-128.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
 • Aanvullingen zijn overgenomen uit Vrijheid achter de horizon, door Jan Bruin en Jan van der Werff, hun boek gaat speciaal over de Engelandvaart over de Noordzee.

 1. º http://www.ww2awards.com/person/43347
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Zie noten bij Leen Bruin
 3. º http://plassennet.xs4all.nl/2008/apr08/mesdag.php
 4. º http://rijksmonumenten.nl/monument/522830/landhuis/hilversum/
 5. º http://www.nieuwsbank.nl/inp/2008/04/25/R449.htm
 6. º http://dare.uva.nl/document/77572
 7. º Leids student, in Frankrijk gearresteerd
 8. º eerste Lt., mislukt
 9. 9,0 9,1 bij de RVD
 10. º bij de Franse afd vd RVD
 11. º werd minister
 12. º (Foto Burgwal)
 13. º Gerrit Dessing is op 27 februari 1942 gedropt maar aan de Duitsers ontsnapt en naar Engeland teruggekeerd. Van J. Bakker en Jhr F.D. Ortt is na hun arrestatie niets meer gehoord.
rel=nofollow
rel=nofollow