Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hans Knoop (militair)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Luitenant-generaal J.H. (Hans) Knoop (18 april 1919 - 18 februari 2012) was een Nederlands beroepsmilitair. Hans Knoop was oud-bevelhebber van de luchtmacht.[1][2]

Oorlogsjaren

Op de KMA doorliep Knoop de opleiding tot infanterie-officier van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Eind 1940 raakte hij betrokken bij het verzet. In 1941 vluchtte hij via Spanje naar Engeland samen met Willem Bartelings. Beiden kregen een vliegersopleiding aan de Royal Netherlands Military Flying School en werden in 1944 bij No. 120 (Netherlands East Indies) Squadron RAAF geplaatst. Zij vlogen met Curtiss P-40 Kittyhawks oorlogsmissies tegen Japan.

Na de oorlog

Na 1945 ging 120 Squadron in verband met de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog naar Soerabaja en werden Knoop en Bartelings ingedeeld bij 121 Squadron ML-KNIL. Daar vlogen ze met nieuwe P-51 Mustangs. Knoop werd commandant van het squadron.

In 1950, na de onafhankelijkheid van Indonesië, gingen ze terug naar Nederland. Knoop werd commandant van Vliegbasis Leeuwarden. Van 1973-1976 was Knoop Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten tevens Chef Luchtmachtstaf. Dat was de periode waarin werd besloten de F-104 Starfighters te vervangen door de F-16.

Zie ook

Portaal KNIL

Q2030452 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow

Referenties

rel=nofollow