Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Max Louis Wessel

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Max Louis Wessel (Den Haag, 28 juni 1919) was een joodse Engelandvaarder.

Max was de zoon van Barend Wessel en Josephina Heimans. Zijn vader had een reclamebureau. Hij had een oudere zuster Clara, die met Willy Weisglas was getrouwd. Na zijn eindexamen ging Max op 3 juli 1939 in militaire dienst bij het 2de Regiment Luchtdoelartillerie in Den Haag.

Na de meidagen van 1940 was Wessel één van de 29 mannen aan boord van de Zeemanshoop, die op 14 mei 1940 naar Engeland uitweek. De Zeemanshoop vertrok vanuit Scheveningen en had ook nog 15 vrouwen en 2 kinderen aan boord. De passagiers werden door de MHS Venomous aan boord genomen. De reddingsboot bleef in Engeland en stuurde pas een jaar later een bericht van veilige aankomst naar Nederland.

In Engeland werd hij aan boord geplaatst van de MV Barendrecht, een grote tanker en één van de 900 Nederlandse koopvaardijschepen die op zee waren tijdens de capitulatie. Het schip was in 1938 in Denemarken gebouwd in opdracht van Van Ommeren. De Barendrecht werd op 22 september 1940 op de Theems gebombardeerd. Kapitein J A Osté overleed aan zijn verwondingen, Wessel raakte gewond aan zijn been en aan een oog en werd naar een hospitaal gebracht. Het schip kon gered worden. Nadat Max hersteld was, mocht hij niet mee de zee op. In december 1940 kreeg een baan bij de Netherlands Shipping & Trading Co in Londen.

Toen Max na de oorlog in Nederland terugkeerde, leefden zijn ouder, zuster en zwager niet meer.

Trivia

Max Wessel, zoon van Eliezer Wessel en Elisabeth Morpurgo, overleed in Auschwitz.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow