Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Louis Leonard de la Bretoniere

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Louis Leonard de la Bretoniere (Tasik Malaja, West-Java, 8 juni 1916) was een Indische Engelandvaarder en werd daarna piloot.

Lou de la Bretoniere wilde net als zijn broer André na zijn eindexamen in Nederland gaan studeren. André woonde en studeerde in Delft, Lou kreeg een studiebeurs en ging in 1935 in Den Haag wonen. Hij begon zijn studie met machinebouw, statistica en staal-in-hoogbouw maar raakte steeds meer geïnteresseerd in vliegtuigbouw. Daarvoor ging hij in Darmstadt studeren. Hij werd daar gediscrimineerd vanwege zijn Indische huidskleur, men vond hem een 'Untermensch'. Hij werd steeds meer anti-Duits en werd herhaaldelijk door de politie opgepakt wegens aanstootgevend gedrag. Toen Joe Louis het moest opnemen tegen de Duitse bokskampioen zwaargewicht Max Schmeling, weigerde deze zijn zwarte tegenstander een hand te geven. Toen daarna Joe Louis hem knock-out sloeg, stond De la Bretonniere te juichen. Hij sprong daarna door een ruit om arrestatie te voorkomen.

Terug in Holland had hij weinig te doen. Hij woonde in een pension in Den Haag en overlegde met Bob van Aarem en Ferry Meijnderts hoe ze naar Engeland konden gaan. Samen ondernamen ze in de winter van 1941-1942 enkele pogingen om de zee over te steken. Uiteindelijk besloten ze zich te verstoppen aan boord van een vissersboot. Op 6 april zouden ze vertrekken. Ze hadden geregeld dat ze met valse papieren als bunkerarbeider in het Sperrgebiet achter Haarlem mochten reizen. In IJmuiden werd hij door een contactpersoon naar een huis aan de kade gebracht waar nog enkele Engelandvaarders waren, Van Arem en Meijnderts, maar ook het echtpaar Felix & Elly Nauta-Moret, de joodse studenten Joseph Zwalf en J P Servaas en een leerling-stuurman die Jacob Bakker werd genoemd. Hij was een nuttige aanwinst voor het geval de schipper na hun muiterij zou tegenstribbelen. De vader van Elly Moret was medefirmant van accountantskantoor Moret & De Jong, en hij kende de reder van de motorlogger, de KW 134. Tegen middernacht gingen ze allemaal aan boord van de KW 2. Als vrijend paartje bracht Elly steeds een volgende man naar het schip. Ze werden onder de vloerplanken verstopt en grote vismanden werden erop gezet. Nadat de verstekelingen twee nachten onder de planken hadden gelegen, ging het schip voor anker. Dat was het moment om tevoorschijn te komen

In Engeland werd Lou de la Bretonniere Brett genoemd. Hij kreeg een vliegersopleiding in Schotland van 23 mei 1944 tot 25 juli 1944. Daarna kwam hij bij de 322 Dutch Squadron RAF onder Kees van Eendenburg en Bram van der Stok. Op 24 oktober 1944 werd hij door een chauffeur van de 322 Squadron van de Fairwood Common naar de Fairwood Lodge gereden. Ze verongelukten, waarbij De la Bretoniere aan de rug gewond raakte. Het was niet ernstig.

In december 1944 kwam hij op de Vliegbasis Woensdrecht. Hij trouwde met de Engelse Joan van de Waafs.

Onderscheiden

Zie ook

Q4044901 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  • Oorlogsvliegers in dienst van de Royal Air Force (RAF) en Fleet Air Arm (FAA) tussen 14 mei 1940 en 1 januari 1945 in het Europese oorlogstheater, door Erwin van Loo, Ministerie van Defensie
  • "Lou" of "Brett"

  1. º * Bronzen Leeuw Bronzen Kruis, door H G Meijer, 1990