Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Josse De Pauw

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Josse De Pauw (Asse, 15 maart 1952) is een Vlaams acteur, filmregisseur, theatermaker, auteur en columnist.

Jeugd

Hij is geboren in de gemeente Asse, op de grens van het Pajottenland, woonde er in de Stationsstraat en liep als "externe" school bij de Broeders-Missionarissen van het Heilig Hart te Walfergem. Nadien bouwde hij een bijzondere band op met Brussel. De Pauw studeerde theater aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel waar hij onder andere les kreeg van Senne Rouffaer en Leo Dewals.

Werk

Hij was medeoprichter van de theatergroep Radeis (1976) en het kunstenaarscollectief Schaamte, de voorloper van het huidige Kaaitheater, Brussel. De groep Radeis reisde de wereld af met een aantal erg succesvolle woordeloze producties en ontbond zichzelf in 1984. In 1999 werd hij huisschrijver (“kunstenaar in residentie”)/theatermaker bij Victoria in Gent. Van 2000 tot en met 2005 was hij artistiek leider van Het Net, in Brugge. In 2005 was hij ook voor één jaar tijdelijk artistiek leider van Het Toneelhuis ion in Antwerpen. Vandaag is hij opnieuw aan het werk als onafhankelijk theatermaker. Hiernaast is hij ook de schrijver van verschillende theaterwerken, waaronder 'Weg' en 'Larf'. Op televisie was hij te zien in Koning van de wereld (2007), De ronde (2011) en Met Man en Macht (2013).

Bij Muziektheater Transparant maakte hij Ruhe (2007), Babar/le Fils des Etoiles (2008), Over de bergen (2009) en ESCORIAL (2013).

Als acteur werkte hij niet alleen voor theater, maar ook voor film en televisie. Hij speelde in meer dan 60 films, inclusief het Oscar-genomineerde Iedereen beroemd! en regisseerde er zelf twee.

Prijzen

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Josse De Pauw wint de "Prix Bernadette Abraté" (2012-10-16) Geraadpleegd op 2018-05-25
rel=nofollow
  • Coenegracht, Mark, Hoe is wie in Vlaanderen?, Uitgeverij Hadewijch-Baarn, 1994, blz. 44-45.
  • De Pauw op IMDB
  • Persoonlijke webstek van Josse De Pauw
  • M. Isaacsson, The Old Monk in a Theater Concert., Universidade Federal de Rio Grande do Sul - UFRG, Brazil. 2016. 171-181.
rel=nofollow