Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

De Ronde

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De Ronde is een Vlaamse televisieserie van het productiehuis Woestijnvis en werd in 2011 uitgezonden op Eén. De fictiereeks werd geschreven en geregisseerd door Jan Eelen. De zevendelige reeks speelt zich integraal af op de dag van de Ronde van Vlaanderen en volgt een aantal mensen die die dag, net als de renners, alles te winnen of te verliezen hebben.

Op maandag 24 januari 2011 werd de serie voorgesteld in De Roma in Borgerhout. De reeks ging na het voorlaatste seizoen van Witse van start op zondag 13 februari 2011.

De reeks werd origineel uitgezonden in 9 afleveringen, maar later aangepast tot 7 afleveringen voor de dvd.[1]

Productie

Eind maart maakte Jan Eelen bekend dat hij filmpjes zocht over de Ronde van Vlaanderen. Alle filmpjes die de toeschouwers maakten, mochten opgestuurd worden. Jan Eelen maakte toen bekend dat het om "een nieuw tv-programma" gaat waarin "de Ronde" centraal staat.

De opnames startten eind maart. Op 4 april 2010, de dag van de Ronde van Vlaanderen, werden er heel wat opnames gemaakt. Heel wat acteurs liepen onopvallend tussen de toeschouwers te supporteren. Van eind mei tot eind oktober vonden er opnames plaats.

In oktober vonden er opnames plaats in Schendelbeke. Acteur Johan Heldenbergh was er aanwezig. Nog in die maand waren er opnames in de studio's in Vilvoorde om een VIP-receptie de filmen. Er liepen ook in december opnames in Vilvoorde. Op 23 december 2010 werden de opnames afgewerkt.

Rolverdeling

Hoofdrollen


Personages

Dieter De Leus (Stefaan Degand)

Dieter De Leus is een enthousiaste jongen begin de dertig. Hij is uitgenodigd door het bedrijf Dyramac waar hij onderhoudswerk uitvoert om mee te rijden met het VIP-busje in de Ronde van Vlaanderen. Van in het begin is hij heel erg enthousiast. Wanneer echter blijkt dat het busje overboekt is, moet hij meegaan met de reclamekaravaan en kan hij de koers dus niet zien. Hij is erg teleurgesteld. Hij rijdt mee met Lasse Vereck maar zegt niet veel.

Lasse Verreck (Koen De Graeve)

Lasse Verreck is een magazijnier bij Dyramac. Wanneer Dyramac een VIP-dag tijdens De Ronde van Vlaanderen organiseert mag hij chauffeur zijn bij de reclamekaravaan. Onverwachts krijgt hij gezelschap van Dieter De Leus. Hij probeert er een gezellige rit van te maken, maar Dieter is erg stil.

Miel Abeloos (Frank Focketyn)

Miel is de broer van Lou Abeloos en Rik Abeloos. Hij is de jongste van de drie. Hij is een ervaren regisseur bij de VRT. Wanneer hij voor de zoveelste keer de Ronde van Vlaanderen moet regisseren, geeft hij een deel ervan door aan zijn assistente Vera Hardeel.

Vera Hardeel (An Miller)

Vera is de dochter van Reddy Hardeel en Simonne Henao. Ze is relatief nieuw bij de VRT, maar op de dag van De Ronde van Vlaanderen krijgt ze de kans om mee te helpen in de regie van het programma. Als haar overste Miel Abeloos haar zegt dat zíj de regie van de voor- en nabeschouwing mag doen is ze dolgelukkig. Haar collega's - en Patrick Latré (de slow-motion technicus) in het bijzonder - reageren minder enthousiast.

Chris Marconi (Marleen Merckx)

Chris is de vrouwelijke "bediende" in Club Havana.

Verhaallijnen

Met de koers als achtergrond vertelt De Ronde het verhaal van een aantal mensen van allerlei pluimage die, net als de renners, op die dag alles te winnen of te verliezen hebben. Er zijn wel een tiental verhaallijnen waar allemaal de Ronde van Vlaanderen een rol in speelt, en die ook op andere manieren samenkomen.

VIP-wagen van Dyramac

Boudewijn De Bock, CEO van het bedrijf Dyramac, stelt Marc Six aan om de VIP-gasten van Dyramac tijdens De Ronde te begeleiden. Marc Six nodigt zijn collega's Dieter De Leus, Gunther Vercammen en Jean-Jacques Deckx uit. Wanneer blijkt dat Jean-Jacques Deckx ook zijn vrouw meegenomen heeft moet Marc iemand zijn toegang tot de VIP-wagen ontzeggen. De enthousiaste Dieter wordt eruit gekozen, hij moet bij Lasse Verreck meerijden met de reclamekaravaan die 45 minuten voor de koers rijdt.

Ondertussen is de sfeer niet erg goed in de VIP-wagen, Jean-Jacques klaagt dat hij te weinig van de koers ziet. Wanneer Boudewijn begint te slapen tijdens de koers, raken de gemoederen al helemaal overhit. Tijdens het uitstappen om even naar de renners te kijken verliest Boudewijn zijn tasje, hij weet wel nog waar hij het gelegd heeft. Hij belt Marc en vraagt hem om het tasje te gaan halen zodat niemand anders het meeneemt. Wanneer Marc het tasje vindt, bedankt Boudewijn hem niet.

Marc is ontgoocheld en zoekt afleiding in het bordeel Havana. In het bordeel lijkt alles volgens plan te gaan, maar wanneer hij in een bed gaat liggen wordt hij vastgeklemd. Jimmy, een dwerg, komt met zijn blote lichaam op Marc zitten en laat er zijn uitwerpselen op Marc zijn gezicht na. Na dit alles wordt Marc door de eigenaar van het bordeel, John Van Roey, gedwongen om elke maand geld door te storten aan een goed doel. Indien hij dit niet doet, zouden de compromitterende beelden van Marc van in het bordeel verspreid worden.

Reclamewagen van Dyramac

Initieel is het de bedoeling dat Lasse Verreck in de reclamewagen van Dyramac de koers alleen afwerkt. Maar omwille van een overboeking van de VIP-wagen krijgt hij Dieter De Leus op de passagierszetel. Aangezien Dieter bijzonder ontgoocheld is dat hij de persoon is die afvalt voor de VIP-wagen, zegt hij niet veel tegen de enthousiaste Lasse. Langzaam maar zeker komt Dieter echter los en leert hij Lasse appreciëren als een echte liefhebber van de koers.

Wanneer beide heren het bordeel Havana passeren, geeft Dieter de raad aan Lasse om er geen voet binnen te zetten. Hij blijft mysterieus over het waarom en verandert snel het onderwerp weer richting koers. Het loopt los tussen beide heren, tot op het moment dat dat Dieter midden in de koers plotseling dringend naar het toilet moet. Enkele hilarische scènes later (aje moe' kakn, moe' je kakn) wordt door zijn schuld de wagen van Dyramac uit de reclamekaravaan genomen.

Lasse is woest op Dieter, maar na enkele minuutjes ruziemaken besluiten ze het parcours af te snijden om aldus de renners een aantal keer te zien. Wanneer Dieter een tweede keer naar het toilet moet, besluiten ze in een cafeetje de koers op tv verder te volgen, alvorens af te zakken naar de VIP-tent. Dieter maakt aan Lasse de belofte hem binnen te loodsen op de VIP-receptie als tegemoetkoming voor het leed dat hij berokkend heeft. Vlak voor ze het café verlaten om richting VIP-tent te rijden, wordt hun geparkeerde wagen in de flank geramd door Bart Porteman die in botsing komt met de wagen van Nancy Goeillaert, vriendin van Tommy Lievens, de inspecteur die het vluchtmisdrijf onderzoekt. Na de administratieve afhandeling worden beide heren opgehaald door Marc om toch nog tijdig de VIP-tent te bereiken om het einde van de koers te volgen. Even later nemen ze als echte vrienden afscheid van elkaar.

Regie in Meerbeke

Berten Nollet, Willy Van De Walle, Patrick Latré en Miel Abeloos zijn ervaren mensen die al jaren de regie van de Ronde van Vlaanderen verzorgen. Wanneer Miel zijn opdracht als regisseur van de voor- en nabeschouwing doorgeeft aan de relatief nieuwe Vera Hardeel, reageren Berten, Willy en Patrick onthutst. Zij vragen zich af of Vera deze taak wel aankan.

Tijdens de voorbeschouwing maakt Vera een fout en begint ze te roepen op Patrick. Patrick is onthutst en is boos op Vera. Vera probeert het goed te maken maar hij weigert toegevingen te doen. Miel vergeeft Vera de fout. Wanneer Miel verneemt dat zijn broer zelfmoord probeert te plegen, vlucht hij midden de koers weg en geeft hij Vera de opdracht de regie over te nemen. Vera wil het niet, maar ze heeft geen andere keuze.

Patrick is nog steeds kwaad op haar en probeert het haar erg moeilijk te maken. Maar wanneer de computer van Patrick crasht is ook Patrick slachtoffer. Wanneer Vera hem zegt dat hij de enige is die dat kan, slaat de sfeer om. Op het einde van de uitzending kan het ganse redactieteam terugblikken op een al bij al geslaagde uitzending. Plotseling krijgt Vera telefoon van haar moeder. Schreeuwend en huilend snelt Vera richting ziekenhuis.

De grasmachine

Simonne Heano, een dementerende vrouw, helpt haar kleinzoon Leon Hardeel met het zoeken naar paaseitjes tijdens de Ronde. Haar man Reddy Hardeel probeert ondertussen het slot van het tuinhuisje te repareren. Enkele dagen voordien werd er immers ingebroken en werd zijn grasmachine gestolen.

Terloops houdt hij ook zijn buurman Peter Willemyns in de gaten die zijn zoon het ene standje na het andere geeft. Wanneer de buurman merkt dat Reddy hem in de gaten heeft, komt hij een praatje maken en gooit hij nog wat olie op het vuur met enkele racistische uitspraken en de bedenking "hoe onveilig het hier wel niet is". Wanneer de uitzending van de Ronde begint, is Reddy erg zenuwachtig. Zijn dochter Vera moet de regie van de voor- en nabeschouwing doen. Wanneer zij hierin een fout maakt, zijn ze allemaal erg ontgoocheld.

Enkele uren later wordt er een beeld getoond van een man die zijn gras aan het maaien is terwijl de Ronde van Vlaanderen passeert. Er valt buurman Peter iets op wanneer de camera inzoomt. Hij vertraagt het beeld en haalt er prompt Reddy bij om de beelden te bekijken. Beiden besluiten dat de grasmachine dat de man gebruikt van hetzelfde merk en type is, als het grasmachine dat uit het tuinhuisje van Reddy gestolen werd. Terwijl Leon bij het zoontje van de buurman mag blijven spelen, besluit Reddy even poolshoogte te gaan nemen. Hij ontmoet Brahim als nieuwe 'eigenaar' van de grasmachine. Brahim beweert dat hij het grasmachine van zijn neef Abdel heeft overgekocht voor een klein bedrag. Omdat Reddy kan verklaren waarom er een bluts in de grasmachine zit, besluiten beide heren dat de grasmachine wel degelijk van Reddy is.

Plotseling verschijnt de schoonpa van Brahim op het toneel, en Brahim smeekt Reddy om te doen alsof er niets aan de hand. Reddy is toegeeflijk en zegt dat hij morgen wel even langs zal komen om de zaak uit te klaren. Reddy keert terug naar huis. Brahim wordt echter verteerd door schuldgevoel, belt zijn neef woedend op om hem uitleg te vragen, en besluit even later de grasmachine zelf onmiddellijk terug te brengen. Buurman Peter merkt dit op en maakt een foto als bewijsmateriaal. Reddy raakt even helemaal over zijn toeren omdat hij helemaal niet wil dat Peter zich komt bemoeien.

Simonne is om de één of andere reden niet overtuigd dat dit dezelfde grasmachine is als de hunne. Ze duikelt het garantiebewijs op en stelt vast dat de serienummers niet overeenkomen. Reddy raakt nu helemaal de kluts kwijt en besluit de grasmachine terug te brengen naar Brahim.

Ondertussen is de neef van Brahim woedend toegekomen. De neef besluit om verhaal te gaan halen bij Reddy. Ze komen elkaar ergens in het midden tegen. Reddy slaat op de vlucht en raakt net op tijd binnen in zijn huis. Leon is geschrokken van de woedende neef en roept de hulp van buurman Peter in. Buurman Peter neemt één van zijn vele pistolen uit de kast en stormt op de woedende Marokkaan af.

Ondertussen gaan Leon en het zoontje van Peter in huis op onderzoek uit. Ze vinden de pistolen. In het midden van een verhitte discussie tussen buurman Peter, de neef van Brahim, Reddy en Simonne klinkt er plots een schot in het huis van buurman Peter.

Enkele uren later komt Vera het ziekenhuis binnen gerend. Ze ontmoet er haar moeder Simonne die zegt dat het niet goed gaat met "hem". "Hem" is blijkbaar Reddy die onder de stress van de situatie bezweken is. Zoon Leon heeft geluk gehad; de kogel heeft hem gemist. Reddy is buiten bewustzijn, maar wanneer Vera haar vader vertelt dat ze de ganse koers geregisseerd heeft, toont hij een teken van leven.

Het vluchtmisdrijf

Tommy Lievens is een politieagent die na een ongeval met vluchtmisdrijf de Duitstalige Karlheinz Moltmann, vader van het zwaargewonde slachtoffer Jana, opvangt. Jana ligt in het ziekenhuis. Zij heeft een zus Ulrike die op de Ronde de bloemen mag geven aan de winnaar. Wanneer Ulrike op weg is naar de finish krijgt ze telefoon van haar vader. De tijd dringt, maar toch gaat ze nog naar het ziekenhuis. Daar komt ze te weten dat haar vader opnieuw verslaafd raakt aan alcohol en dat haar zus onder invloed was van heroïne.

Filip Creffier reed, met de wagen van zijn vriend Johan Bekaert, Jana aan na een nachtje stappen. Bart Porteman zat ook in de wagen terwijl Johan lag te slapen en dus helemaal niets merkt. Omdat ze allemaal behoorlijk dronken waren, pleegden ze vluchtmisdrijf. De volgende ochtend overtuigt Filip Bart om Johan het idee te geven dat hij de persoon is die gereden heeft. Johan stelt de schade aan zijn auto vast en vraagt zich af waarom de auto in de tuin staat. Filip en Bart dissen een verhaal op van een paaltje. Johan gelooft dit alles en schaamt zich te pletter dat hij in zulke toestand met zijn vrienden naar huis gereden is, ondanks het feit dat hij beloofde bob te zijn. Bart worstelt sterk met zijn schuldgevoelens maar speelt het spel van Filip mee.

Op een bepaald moment besluiten ze frieten te gaan halen. Bart vertrekt richting frituur en hoort op de radio dat het slachtoffer er erg aan toe is. Op hetzelfde moment hoort Johan op de radio het relaas van een vluchtmisdrijf. Hij legt de link tussen de schade aan zijn auto en de beschrijving van het voertuig dat gezocht wordt.

Op de terugweg van de frituur geraakt Bart zelf in een ongeval verzeild. Johan en Filip haasten zich naar het ziekenhuis en hun wordt verzocht even plaats te nemen in de wachtzaal. Zonder het te beseffen nemen ze plaats naast Karlheinz, die hen zelfs een koffie aanbiedt. Juist wanneer de dokter Karlheinz komt vertellen dat zijn dochter het zal halen, worden Filip en Johan uitgenodigd om hun vriend te bezoeken.

Johan begrijpt onmiddellijk dat Karlheinz de vader is van het meisje dat hij heeft aangereden. Van zodra hij op de kamer van Bart is, neemt hij het besluit om de vader op te zoeken. De wachtzaal is echter leeg op inspecteur Tommy na. Johan vraagt aan Tommy of hij de Duitstalige man gezien heeft die hier net zat. Tommy vraagt waarom hij hem wilt spreken. Even later verzamelen de drie vrienden en inspecteur Tommy op de kamer van Bart. Johan en Filip blijven bij hun verhaal... Dan is het de beurt aan Bart om zijn verhaal te doen. Enkele minuten later zit Filip achter in de auto van inspecteur Tommy en maakt Johan een einde aan de vriendschap met Bart.

Nora en Lou

Lou Abeloos is de terminaal zieke man van Nora Cormijn. Hij is de broer van Miel en Rik, Rik is priester. Wanneer Nora en Lou samen op bed gaan liggen verstikt Lou zijn vrouw met een kussen. Daarna wil hij naar de kelder vertrekken om zich op te hangen, maar hij valt van de trap. Lou ligt een tijdje met een gapende wonde onderaan de trap. Zijn broer Rik vindt hem en probeert hem van de gedachten weg te praten. Maar Lou is vastbesloten: hij wil dood. Wanneer ook Miel aankomt bij Nora en Lou, gaat Lou in een auto zitten en laat hij de uitlaatgassen in de auto dringen. Lou sterft.

Uitzendingen

Uitzending Eerste uitzending Kijkcijfers
1 13 februari 2011 1.891.021[2]
2 20 februari 2011 1.818.036
3 27 februari 2011 1.652.848[3]
4 6 maart 2011 1.605.654[4]
5 13 maart 2011 1.596.473
6 20 maart 2011 1.477.422
7 27 maart 2011 1.323.624[5]
8 3 april 2011 onbekend
9 10 april 2011 onbekend

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow