Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ideaal

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De term ideaal (van Grieks : idea : vorm, gestalte, idee) is vooral bekend geworden door Plato’s ideeënleer, en kan verwijzen naar :

Het verband met de algemene betekenis blijkt uit de oorspronkelijke term ideaal getal of voluit "ideaal complex getal".

Ook :

  • Een utopie (een onbereikbaar / onrealiseerbaar ideaal).


Veelal richt men de psyche op een specifiek ideaal : zoals het kenvermogen op het schouwen van de idee (archetype, categorie), het gevoel op het beleven van een waarde (het goede, het schone, het ware), het streven op een norm (bijvoorbeeld rechtvaardigheid, volmaaktheid) en het handelen naar het "goede" voorbeeld (zoals een held of een idool).

Een idealist(e) is iemand die het leven van een ideale kant ziet en die idealen nastreeft.

Idealisme heeft meerdere betekenissen :

Tegenover idealisme staan nihilistische en cynische uitspraken als :

Zie ook