Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Schoonheid

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Schoonheid is een idee of gevoel van aangenaam uiterlijk of innerlijk, uitstraling van een persoon, dier, (kunst) object of landschap, en tevens aangenaam geluid, in het bijzonder muziek.

Schoonheid als idee

Schoonheid is een kwaliteit of beleving van een persoon, voorwerp, klank, plaats of idee dat een op waarneming gebaseerde ervaring van genoegen, bevestiging, betekenis of goedheid veroorzaakt. De subjectieve ervaring van 'schoonheid' betrekt dikwijls de interpretatie van een bepaalde entiteit als in evenwicht en harmonie met de natuur zijnde. Dit leidt tot krachtige gevoelens van aantrekking en emotioneel welzijn. In zijn diepgaandste zin zou schoonheid een diepgaande ervaring van positieve weerspiegeling over de betekenis van het eigen bestaan kunnen veroorzaken. Een 'voorwerp van schoonheid' is iets dat openbaart, of weerklank vindt, met persoonlijke betekenis. Het tegendeel van schoonheid is lelijkheid, d.w.z. het waargenomen tekort aan schoonheid, dat afkeuring stimuleert en een diep negatief inzicht van het voorwerp veroorzaakt.

Schoonheid is een van de belangrijkste thema's in de esthetica, een onderdeel van de filosofie die de kennis van wat mooi of lelijk wordt ervaren onderzoekt. Schoonheid hangt samen met harmonie en evenwicht. De klassieke opvatting van schoonheid is dat iets mooi is wanneer er niets aan toegevoegd of vanafgehaald kan worden zonder dat het slechter wordt.

Aantrekkelijkheid

In onze samenleving wordt schoonheid vooral beschouwd als fysieke aantrekkelijkheid. Bij de eerste ontmoeting wordt een mens meestal aangesproken op zijn/haar fysieke verschijning. Er is binnen de eerste twintig seconden een aantrekkingskracht of afkeer, die vervolgens gecompenseerd kan worden door talenten en intellectuele of innerlijke vermogens.

De fysieke aantrekkelijkheid is het meest zichtbare en meest toegankelijke kenmerk van een persoon en heeft een belangrijke informatieve waarde. Fysiek aantrekkelijke personen zijn populairder, minder het onderwerp van pesten, mobbing, en presteren beter. Ook in de hulpverlening speelt fysieke aantrekkelijkheid een grote rol.

Een soort tegenreactie vormen de maatschappelijke stromingen en groepen die fysieke onaantrekkelijkheid in beeld brengen. Deze tegenreactie heeft echter nooit tot succes geleid.

Zie ook

Aantrekkelijkheid is niet alleen een "middel" om bijvoorbeeld pesten te voorkomen, het is ook een survival of the fittest manier van moeder natuur voor de voortplanting. Een gave huid is een schoonheidsideaal maar is ook een teken van een goede gezondheid. Een lichte huid laat vlekken duidelijker zien en wordt daarom vaak als aantrekkelijk gezien. Ook één van de zeven schoonheden zijn blond haar en blauwe ogen. Schoonheidsidealen zijn vaak voor een deel ook aan de mode onderhevig.

Externe link