Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Conservatorium

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel valt onder beheer van Dorp:Luisterrijk.

Een (muziek)conservatorium is een school in het hoger onderwijs waar men zich kan laten opleiden tot professioneel musicus, acteur/actrice, of danser(es).

Structuur

Afhankelijk van de gevolgde richting is het mogelijk een diploma uitvoerend musicus, dirigent, componist te behalen, eventueel aangevuld met een pedagogisch diploma (Muziekdocent). Vanwege de invoering van het Bachelor-master stelsel (BaMa) ontvangen afgestudeerden tevens de internationaal herkenbare academische titel Bachelor of Music Arts (BMA) of Master of Music Arts (MMA).

Naast de officiële conservatoria zijn er ook enkele privéscholen en -docenten waar men zich kan laten opleiden tot professioneel muzikant, zanger, etc. Hier zijn echter aanzienlijke kosten aan verbonden, in vergelijking met de voorgaande conservatoria. men kan dan via een staatsexamen het diploma behalen.

Om aan een conservatorium te worden aangenomen moet eerst een toelatingsexamen (dat bestaat uit een schriftelijk en/of mondeling theoretisch deel, en een praktisch deel, een "auditie") afgelegd worden. Ervaring in de muziek is dus een vereiste. Men kan zich daar op voorbereiden door muziekacademie te volgen, in Vlaanderen georganiseerd als Deeltijds kunstonderwijs, of in het kunstsecundair onderwijs voor de studierichting muziek of woordkunst te kiezen.

Naast de conservatoriumopleiding is het ook mogelijk aan een universiteit musicologie te studeren. Hier zijn voornamelijk theoretische vakken van belang, niet de instrumentvaardigheid.

Conservatoria in Nederland

Conservatoria in België

Nederlandstalig
Franstalig

Conservatoria in andere landen

Argentinië

Australië

Brazilië

Bulgarije

(Bulgaars: Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“)

Canada

Volksrepubliek China

Cuba

Denemarken

Duitsland

Egypte

Estland

Finland

Frankrijk

Georgië

Hongarije

Ierland

IJsland

Israël

Italië

Japan

Kazachstan

Letland

Litouwen

Mexico

Noorwegen

Oekraïne

Oostenrijk

Palestina

Polen

Portugal

Peru

Puerto Rico

Roemenië

Rusland

Singapore

Slovenië

Spanje

Tsjechië

Uruguay

Venezuela

Verenigd Koninkrijk

Engeland

Schotland

Wales

Verenigde Staten

Zweden

Zwitserland

Zie ook Lijst van universiteiten.