Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Bobbejaan Schoepen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bobbejaan Schoepen (officiële naam: Modest Hyppoliet Joanna Schoepen; Boom, 16 mei 1925 – Turnhout, 17 mei 2010) was een Vlaams zanger, gitarist, acteur en kunstfluiter en tevens de oprichter van het pretpark Bobbejaanland.

Leven

Bobbejaan Schoepen werd in 1926 geboren in Boom en kreeg de naam Modest. Zijn vader was smid en kreeg al vrij jong gezondheidsproblemen. Op twaalfjarige leeftijd begon Modest het vak te leren in de smidse van zijn vader. Hij zong tijdens het werk graag liedjes. Eind jaren 30 bracht hij in de omliggende dorpen met zijn halfzus Lisa (Liesje) volksvariété. In 1943 kreeg hij onderricht van gitarist Frans De Groodt (1892–1990).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 21 november 1943, trad hij voor het eerst op, in de concertzaal Ancienne Belgique, Antwerpen. Hij zong er het Zuid-Afrikaanse liedje "Mamma, ’k wil ’n man hê". Vanwege de zin: "Nee mamma, nee, ’n Duitseman, die wil ek nie. Want Schweinefleisch dat lus ek nie" werd het liedje werd als anti-Duits opgevat. Schoepen werd gearresteerd en de Ancienne Belgique werd enkele weken gesloten. Omdat Lisa kon aantonen dat het lied in een liederenboek stond dat door de bezetter was goedgekeurd, werd Schoepen vrijgelaten. Maar toen werd hij opgeëist om in Duitsland te gaan werken. Hij kon het zo regelen dat hij mocht zingen voor de Vlaamse arbeiders in de werkkampen. In 1944 werd hij daarom drie maanden opgesloten in Mechelen, op beschuldiging van collaboratie, tot de Engelsen hem vrijlieten.

In 1945 begon hij de artiestennaam Bobbejaan te gebruiken, uit het Afrikaanse liedje "Bobbejaan, klim die berg". "Bobbejaan" is het Afrikaanse woord voor "baviaan". Na de oorlogsellende koos hij van in het begin voor vrolijke liedjes.

In 1948 was Bobbejaan Schoepen de eerste Belgische zanger die internationaal doorbrak.

In 1957 was hij de eerste Vlaamse vertegenwoordiger op het Eurovisie Songfestival. Met zijn "Straatdeuntje" eindigde hij op de achtste plaats.

Op 18 mei 1961 trouwde Bobbejaan Schoepen met voormalig operazangeres en fotomodel Josée Jongen. Ze kregen vijf kinderen: Robert ("Bob jr.", 1962), Myriam (1963), Jacky (1964), Peggy (1968) en Thomas ("Tom", 1970).

Op 31 december dat jaar richtte hij in Lichtaart Bobbejaanland op, het latere pretpark, dat toen bestond uit een theaterzaal met 1200 zitplaatsen, en een zwemvijver met 2,2 km strand.

Weblinks

icon=Imdb.png  Bobbejaan Schoepen in de Internet Movie Database  (en)


rel=nofollow