Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ancienne Belgique (gebouw)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Ancienne Belgique, ook wel kortweg de AB genoemd, is een gebouw en concertzaal in Brussel, gelegen aan de Anspachlaan. Het gebouw wordt beheerd door de gelijknamige vzw.

Geschiedenis

Dit gebouw, ook bekend als 'AB', werd in 1857 een spektakelzaal, maar nadat het in 1930 werd opgekocht door Luikenaar Georges Mathonet werd de zaal zeer populair in het Brusselse nachtleven. Andere steden zoals Gent, Luik en Antwerpen hadden in die periode ook een eigen Ancienne Belgique, uitgebaat door dezelfde familie Mathonet. De theaters in Antwerpen en Gent hadden officieel de naam "Oud België", maar de Franstalige naam werd ook in die steden veelvuldig gebruikt.

Begin jaren 70, na enkele financieel moeilijke jaren, werd de AB failliet verklaard en moest de zaal sluiten. In 1977 werd de zaal gekocht door het Ministerie van Financiën, samen met de Botanique. Het was de bedoeling dat elke Belgische taalgemeenschap een eigen cultuurhuis in de hoofdstad zou krijgen. Het gebouw werd doorverkocht aan de Nederlandse Cultuurgemeenschap, en werd pas begin jaren 80 weer geopend. Gezien de staat van het gebouw, volgde nog een volledige renovatie.

Omdat nog niet alle problemen, zoals geluidsoverlast, waren opgelost, was een tweede grote renovatie nodig. In 1992 werd om die reden het pand volledig verbouwd en werden aanpalende gebouwen geïntegreerd in het complex. De ingang verhuisde van de Steenstraat naar de Anspachlaan en boven de foyer kwam een tweede zaal. De heropening was in december 1996.

Tegenwoordig wordt de zaal gebruikt voor concerten van lokale- en internationale artiesten en groepen. Jaarlijks wonen zo'n 300.000 mensen een concert bij in de AB.

Zalen

Naast de grote inkomhal (foyer) beschikt de AB over twee zalen: de Grote Zaal (capaciteit van 2000 personen) en de Club (capaciteit 250 personen).

Er is ook een opnamestudio die toelaat om concerten live op te nemen. In 2007 nam de Ierse popzangeres Róisín Murphy een live-album op in de Ancienne Belgique: "Live at Ancienne Belgique". Ook Yeasayer, een indie-band uit Brooklyn, bracht een live-album van hun optreden in Ancienne Belgique op de markt.

Zie ook

Externe link

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Ancienne Belgique op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
50°50′50″N, 4°20′56″E