Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Platenlabel

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een platenlabel is een bedrijf dat de muziek uitgeeft van gecontracteerde artiesten bij dit label. Een platenlabel is in letterlijke zin het etiket in het midden van een vinylplaat. Naast vermelding van de artiestennaam en de titels van de plaat en de nummers staat hierop de platenmaatschappij met logo vermeld, waardoor het woord label synoniem is geworden voor platenmaatschappij. Een platenmaatschappij kan echter meerdere labels voeren voor verschillende markten/publieksgroepen.

De term platenlabel wordt nog steeds gebruikt, al worden hoofdzakelijk cd's gemaakt en verdeeld.

Een platenmaatschappij kan meerdere labels voeren, door bijvoorbeeld overnames of fusies en kan zich zo richten op verschillende afzetgebieden of verschillende publieksgroepen. Om het merk sterk te maken is een label vaak genregebonden. Een voorbeeld is het jazzlabel Blue Note dat in handen is gekomen van het platenlabel EMI. Andere grote platenlabels zijn Universal, Sony, en Warner. Deze vier noemt met doorgaans ook de grote vier. Grote platenmaatschappijen worden in het vakjargon aangeduid met het Engelse woord major.

Platencontract

De platencontracten tussen het platenlabel en de artiesten kunnen juridisch ingewikkeld zijn. Naast de bepalingen voor het uitgeven van de muziekdrager worden dan ook bepalingen opgenomen die activiteiten als sponsoring, merchandise en andere samenwerkingsverbanden willen regelen, meestal in die zin dat exclusiviteit wordt overeengekomen op straffe van een boete bij overtreding.

Zie ook