Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Internet Movie Database

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De Internet Movie Database (of kortweg IMDb) is een online databank met films, televisieseries, acteurs en videogames. IMDb werd opgericht in 1990 en is sinds 1998 in handen van Amazon.com.

Overzicht

De website biedt van de films uitgebreide informatie, zoals de bijbehorende cast en crew, en lezers kunnen recensies en beoordelingen van films toevoegen. IMDb biedt tal van zoekmogelijkheden. Zo is het mogelijk om twee acteurs in te voeren en IMDb toont vervolgens de films waarin deze acteurs hebben samengewerkt. Ook biedt de website een Top 250 van door geregistreerde bezoekers hoogst gewaardeerde films en een top 100 van slechtst gewaardeerde films. De site biedt verder ook een message board (een soort forum) bij elke titel en bij elk persoon.

Sinds 2003 heeft IMDb ook een aparte betalende sectie, IMDbPro. Deze site biedt de volledige inhoud van IMDb met daarnaast extra informatie voor professionelen, zoals persoonlijke contactgegevens, evenementenkalenders en meer nieuws uit de entertainmentindustrie.

Geschiedenis

IMDb ontstond in 1990 vanuit de internetnieuwsgroep rec.arts.movies, enkele internetgebruikers van het eerste uur die de liefhebberij film met elkaar deelden. Momenteel is de site uitgegroeid tot een internetarchief met informatie over meer dan 1.500.000 titels en meer dan 3.500.000 mensen. De site wordt maandelijks door meer dan 57 miljoen verschillende mensen bezocht. Er werken ongeveer 35 mensen voor IMDb.

Kritiek

  • Veel populaire films hebben letterlijk tientallen reviews van gebruikers. Vaak worden deze ongenuanceerd gevonden, en het zoeken naar gebalanceerde filmbesprekingen is dan vaak onbegonnen werk, zodat men voor bespreking beter bij de professionele pers terecht kan.[1]
  • Oude producties, stomme films en producties uit niet-westerse landen, zoals de landen met de tweede en derde grootste filmindustrie ter wereld (India en Nigeria) komen minder aan bod en ook informatie over acteurs en films uit deze landen is ondervertegenwoordigd. Zo staan er slechts een kleine 24.000 titels op IMDb die geproduceerd zijn in India en is Nigeria met ongeveer 3.000 titels vertegenwoordigd. De beschrijvingen van deze oude films en niet-westerse films zijn ook vaak minder uitvoerig dan die van westerse producties, omdat deze beschrijvingen door het publiek moeten worden toegevoegd. De meeste titels die in de IMDb beschreven worden (meer dan 330.000) zijn dan ook (mede-)geproduceerd door de Verenigde Staten. Van Frankrijk, Engeland en Duitsland staan er ongeveer 40.000 titels op de site.[2]
  • IMDb behoudt het recht om zelf te kiezen wat ze al dan niet publiceren. Dit maakt het mogelijk dat feiten snel op de site verschijnen of weer verdwijnen, en anderzijds fouten soms moeilijk weggehaald worden.[3]

Weblinks

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

  1. º IMDb review (Internet Archive)
  2. º IMDb — Countries Titels per land
  3. º Do you IMDb? Artikel uit LA Weekly (5 augustus 2004)
rel=nofollow
rel=nofollow